Ruská FSB začala stíhat Prigožina za podněcování ke vzpouře. Moskva zřejmě zpřísňuje bezpečnostní opatření

Ruská tajná služba FSB zahájila trestní řízení proti šéfovi Wagnerovy soukromé armády Jevgeniji Prigožinovi kvůli výzvě k ozbrojené vzpouře, informovala agentura Reuters. Podle generální prokuratury mu hrozí až dvacet let vězení. Prigožin předtím na audionahrávce oznámil, že 25 tisíc bojovníků se hodlá vypořádat s bezprávím v Rusku a vyzývá další Rusy, aby se k nim připojili. BBC informovala, že moskevské ředitelství FSB je v pohotovosti a na silnici z Voroněže a Rostova na Donu do Moskvy vznikají kontrolní stanoviště. Agentura TASS informuje o zpřísňování bezpečnostních opatření v hlavním městě.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov podle agentury TASS novinářům sdělil, že ruský vládce Vladimir Putin byl ohledně Prigožina informován. Ruský národní protiteroristický výbor (NAK) podle ruských médií vyzval Prigožina, aby zanechal protiprávního jednání.

Bojovníky skupiny večer vyzval k návratu na základny také zástupce velitele ruské invaze na Ukrajinu, generál Sergej Surovikin, který má podle BBC k wagnerovcům blízko. Ve videonahrávce zveřejněné na internetu uvedl, že „protivník jen čeká na to, až se u nás zostří vnitropolitická situace“. BBC poznamenala, že není zřejmé, zda Surovikin vystoupil jen na základě Prigožinových výroků, či zda má konkrétní informace o pohybu wagnerovců mimo jejich základny. 

„Údajně dochází k tomu, že do těch míst, kde by se Prigožin a wagnerovci měli vyskytovat, jsou stahovány z jiných částí Ruska ozbrojené síly, které by se s nimi měly nějakým způsobem vypořádat. To samé se děje na území v okolí jejich kanceláří v Petrohradě a v Moskvě,“ uvedl ve vysílání ČT politický geograf Michael Romancov. Dodal, že Putin v minulosti Prigožina pravděpodobně potřeboval a nebránil mu v ostrých a kritických výrocích.

„Možná jej dokonce v těchto výzvách svého času podporoval, teď se zdá, že se Prigožin utrhl ze řetězu, nebo se uvnitř kremelských struktur děje něco, co nevidíme, ale zdá se, že jej má Putin spíš tendenci hodit přes palubu,“ dodal Romancov. 

Události, komentáře: Prigožin obvinil ruskou armádu z útoku (zdroj: ČT24)

Na sociálních sítích se rovněž objevily záběry z Rostova na Donu, na kterých jsou v ulicích obrněné vozy. Podle BBC jsou na silnici vedoucí z Rostova do Moskvy zřízena kontrolní stanoviště.

„Bezpečnostní opatření v Moskvě byla posílena, všechny nejdůležitější objekty, státní orgány a objekty dopravní infrastruktury jsou pod zvýšenou ostrahou,“ informovala také agentura TASS s odvoláním na bezpečnostního činitele. V pohotovosti jsou oddíly rychlé reakce i polovojenské policejní jednotky OMON.

Ruská tajná služba FSB označila Prigožinova prohlášení a činy za výzvy k zahájení občanského konfliktu a „nůž do zad ruské armádě“, uvedla TASS. Bojovníky skupiny FSB v prohlášení vyzvala, aby Prigožinovy rozkazy ignorovali a svého šéfa naopak zadrželi.

„Dne 23. června 2023 zahájilo Vyšetřovací oddělení ruské Federální bezpečnostní služby legální a odůvodněně trestní řízení proti J. Prigožinovi podle článku 279 trestního zákoníku Ruské federace ve věci organizování ozbrojeného povstání. Jeho jednání bude řádně právně posouzeno,“ uvádí se v prohlášení prokuratury citovaném ruskou státní agenturou. Za tento trestný čin jsou sazby dvanáct až dvacet let vězení. 

Podle portálu Meduza Prigožin také obvinil pravidelnou ruskou armádu, že podnikla raketový útok na pozice jeho mužů. V důsledku tohoto úderu podle něj mnoho žoldnéřů zemřelo.

„Na tábory Wagnerovy soukromé vojenské společnosti byl podniknut raketový úder. Mnoho obětí. Podle informací očitých svědků z řad bojovníků byl úder veden ze strany týlu, byl tedy podniknutý vojáky spadajícími pod ruské ministerstvo obrany,“ citovala nahrávku Meduza. Ruské ministerstvo obrany útok na wagnerovce podle agentury TASS popřelo.

Kritika vojenského velení

„Rada velitelů Wagnerovy soukromé vojenské společnosti rozhodla, že zlo, které páchá armádní velení země, musí být zastaveno,“ hlásá také jedna z nahrávek zveřejněná na stejném telegramovém kanálu. „Je nás 25 tisíc a jdeme zjistit, proč v zemi vzniká bezpráví… Všichni, kdo chcete, se k nám připojte,“ zní v další z nahrávek. 

Prigožin se v minulosti opakovaně pouštěl do ostré kritiky ruských armádních špiček. Jeho Wagnerova soukromá vojenská společnost se v minulých měsících mohutně angažovala v bojích o Bachmut. Prigožin si přitom například opakovaně a velmi nevybíravě stěžoval, že ruská armáda záměrně jeho mužům neposkytuje dostatek munice. V květnu nakonec Prigožin oznámil ovládnutí Bachmutu, jeho bojovníci se poté z města a jeho okolí stáhli.

Ve čtvrtek šéf wagnerovců obvinil ruské armádní velení ze zatajování skutečného stavu věcí na Ukrajině a ruského ministra obrany Sergeje Šojgua a náčelníka ruského generálního štábu Valerije Gerasimova z toho, že Putinovi záměrně lžou.