Ruská diplomacie slaví. Kim Čong-un podle zdrojů z Washingtonu vyrazí za Putinem jednat o munici

Události: Plánovaná schůzka Putina s Kim Čong-unem se má týkat prodeje zbraní (zdroj: ČT24)

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se podle amerických médií chystá v září do Ruska, kde má jednat se šéfem Kremlu Vladimirem Putinem o prodeji zbraní. Novináři se odvolávají na vysoce postavené představitele ve Washingtonu, Moskva to nekomentuje. KLDR veřejně podporuje ruskou agresi na Ukrajině a vlastní velké zásoby munice, kterou Moskva pro válku potřebuje.

Kim Čong-un cestuje do zahraničí jen zřídka, a to obrněným vlakem své dynastie. V příštích týdnech zřejmě zamíří do ruského Vladivostoku.

„Očekával bych, že první cesta Kim Čong-una po tříleté izolaci kvůli covidu bude do Číny, ale nakonec je to Rusko. To je pro Rusko velký diplomatický úspěch,“ hodnotí analytik Kookmin University v Soulu Andrej Lankov.

Kim už si s Putinem vyměnil dopisy o spolupráci. „Rusko vyjednává o možných obchodech s významným množstvím a různými typy munice z KLDR, která by byla použita proti Ukrajině,“ upozornila stálá zástupkyně Spojených států při OSN Linda Thomas-Greenfieldová.

Zásoby granátů

Sankce OSN, pro které kdysi hlasovalo i Rusko, zakazují KLDR vývoj a prodej zbraní. Podezření o dodávkách roste od chvíle, kdy KLDR po covidovém lockdownu obnovila nákladní dopravu přes hranice.

Totalitní země má milionové zásoby dělostřeleckých granátů ze sovětské éry. Prodejem by získala peníze na další vývoj moderních zbraní, které Kim Čong-un předvedl ruskému ministrovi obrany –⁠ drony a jaderné rakety včetně nejnovější na tuhé palivo.

Byl by to další milník ve zbrojním programu. Rakety na tuhé palivo se snáz ovládají a přemisťují, takže je daleko složitější odhalit je a zneškodnit.

Vzájemná výpomoc

Spolupráce je výhodná pro obě strany. Moskva potřebuje munici a Pchjongjang zase spojence s právem veta v Radě bezpečnosti, který ho zaštítí před posilující aliancí Washingtonu, Soulu a Tokia.

Rusko navrhuje i námořní cvičení se Severní Koreou a Čínou. Rozvoj námořnictva je pro Pchjongjang důležitý. Vyvíjí jaderné ponorky a válečné loďstvo je pověřené výnosným obchodem s mořskými plody. „Tajné služby věří, že ruský ministr (obrany Sergej) Šojgu to navrhl na setkání s Kimem,“ uvedl jihokorejský poslanec Ju Sang-bum.

Poslední vojenská přehlídka ukázala Kim Čong-unovo rostoucí sebevědomí. Zatímco bývalý americký prezident Donald Trump zval severokorejského diktátora na summity, administrativa Joea Bidena ho ignoruje. Mediální zájem o jeho osobu tak opadl. Teď se ale vrací do světel reflektorů.