Rumunskem hýbou vraždy lesníků, kteří bojují proti nelegální těžbě vzácného dřeva

Horizont: Vraždy lesníků v Rumunsku (zdroj: ČT24)

Rumunská policie vyšetřuje vraždu lesníka, který se na severu země snažil zabránit nelegální těžbě dřeva. Jedná se o sedmý podobný případ za dva roky. V zemi se nachází víc než polovina vzácného původního evropského lesa a mezinárodní i místní neziskové organizace varují, že objem nelegální těžby prudce narůstá.

Tělo poslední oběti, třicetiletého lesníka Livia Popa, se našlo v oblasti Karpat u hranic s Ukrajinou. „Bohužel už nejevil známky života,“ sdělil mluvčí policie. Muže někdo zbil a nakonec zastřelil. Policie případ šetří jako vraždu.

Pop dostal v den své smrti tip, že les plundrují nelegální těžaři, o čemž dal vědět svému nadřízenému. Na místo se pak vydal na vlastní pěst, a to i přesto, že mu dřív vyhrožovali. Zbyla po něm žena a tři malé dcery. „Byl to správný chlap, měl dobrou duši, pořád všem pomáhal,“ říká Popův strýc.

V Rumunsku se nachází vzácný ekosystém se stromy starými až 500 let. Žije v něm na 13 tisíc druhů rostlin a živočichů. Celkem jsou zbytky původního lesa pod ochranou světového dědictví UNESCO roztroušené na území dvanácti států.

Původní lesy v Rumunsku
Zdroj: ČT24

Výhrůžky a útoky se týkají stovek lidí

Útoky nelegálních těžařů na lesníky jsou přitom v Rumunsku běžné. Před měsícem našli dalšího mrtvého v nedaleké župě Jasy. Zřejmě sekyrou ho u načerno pokácených dubů ubili dva dospívající a jejich otec. Loni v zemi zavraždili dokonce pět lesníků a dalších 650 nelegální těžaři napadli nebo jim vyhrožovali.

Jedním z nich byl i Radu Artene, kterého zbila dvanáctičlenná skupina. V nemocnici pak strávil celé dva měsíce. „Trefili mě lahví a prorazili mi lebku. Nohu v holeni mi zlomili nadvakrát,“ vzpomíná muž na útok.

Spolu se stovkami strážců na konci září demonstroval před parlamentem v Bukurešti za větší ochranu pro lesy i sebe. „Kdybychom mohli mít služební zbraň, určitě by to byla úplně jiná situace,“ míní další z lesníků. „Teď někteří kolegové mají jen plynové zbraně, nebo ty na gumové projektily, které bohužel nezastraší ani divoké psy,“ podotkl předseda odborové organizace Silva Silviu Geana.

Demonstrace lesníků v Bukurešti
Zdroj: ČT24

Objem legální a podle ekologů i nelegální těžby roste. Rumunská pobočka Greenpeace odhaduje, že v zemi oběma způsoby mizí tři hektary celkového lesního porostu za hodinu. Vláda tvrdí, že se snaží s nelegální těžbou bojovat, tři neziskové organizace ale nedávno podaly stížnost k Evropské komisi kvůli porušování zákonů na ochranu přírody.