Řev a pěsti. Hongkongští poslanci se prali kvůli vydávání do Číny, jeden skončil v nemocnici

Projednávání nového zákona o vydávání podezřelých osob do různých zemí včetně pevninské Číny v hongkongském parlamentu se zvrhlo ve rvačku mezi poslanci loajálními Pekingu a prodemokratickými zákonodárci. Jeden člen sněmovny dokonce skončil v nemocnici, napsala agentura AP.

Sporný pozměňovací návrh k extradičnímu zákonu předložený vládou podle prodemokratických kritiků narušuje právní nezávislost tohoto poloautonomního čínského regionu.

Zákon usnadňuje vydávání osob podezřelých ze spáchání trestného činu do pevninské Číny, kde by dle kritiků mohly čelit vágním obviněním z ohrožení národní bezpečnosti a nespravedlivým procesům.

Kvůli chystanému zákonu usiluje o získání azylu na Tchaj-wanu třeba hongkongský knihkupec Lam Wing-kee, na kterého mají spadeno čínské úřady. Lam tvrdí, že jeho domovské město už pro něj nebude bezpečné, až norma vstoupí v platnost.

Ráj zločinců tu nechceme, zdůraznilo hongkongské vedení

Správkyně Hongkongu Carrie Lamová, kterou podporuje centrální vláda v Pekingu, ale trvá na tom, že zákon o vydávání je nezbytný, pokud se Hongkong nemá stát rájem zločinců na útěku. Podle ní je například třeba konečně uzavřít případ muže z Hongkongu, který je obviněný ze zabití své přítelkyně loni na Tchaj-wanu, ale Hongkong jej nemůže vydat.

Bývalá britská kolonie Hongkong přešla pod správu Číny v roce 1997. Ekonomická metropole se sedmi miliony obyvatel má autonomní vládu, která se řídí podle zásady „jedna země, dva systémy“.

Po roce 2014, kdy mohutné prodemokratické demonstrace části velkoměsta na několik týdnů ochromily, však komunistické vedení v Pekingu vůči Hongkongu utáhlo opratě, ačkoli slíbilo zachovat jeho svobody a vysokou míru autonomie.