Kauza knihkupců přerůstá v detektivku. Čínská policie je znovu postrach Hongkongu

Hongkong i Evropská unie protestují v Pekingu kvůli zmizení pěti knihkupců. Pohřešovaní vydávali knihy, které jsou v Číně oficiálně zakázané. Z Hongkongu zmizeli za podivných okolností a úřady mají podezření, že je unesla čínská policie. Jeden pohřešovaný má švédské a další z nich britské občanství.

To, co z knižní produkce nemohlo v Číně běžně vyjít, nacházeli zájemci s jistotou v Hongkongu. Jeden z tamních nejznámějších obchodů ale nemá koho obsloužit. Pětice majitelů či zaměstnanců začala postupně mizet a jejich blízcí mají za to, že nejde o náhodu. V poslední době totiž mimo jiné připravovali knihu o čínském prezidentovi.

Několik týdnů nebylo po knihkupcích ani stopy, až se jeden z nich nečekaně objevil v čínské státní televizi. Jeho doznání nebylo o nic méně překvapivé – vydal se úřadům kvůli 13 let staré autonehodě, kdy měl v opilosti údajně srazit a zabít dívku. „Vydal jsem se dobrovolně. Doufám, že žádný jednotlivec ani instituce, včetně Švédska, v té věci nebudou intervenovat,“ řekl zadržený knihkupec, který má švédské občanství.

Nejasnosti kolem zmizelých knihkupců z Hongkongu (zdroj: ČT24)

V případu je ale mnoho nejasností. Datum narození ani jméno odsouzeného řidiče se neshodují s údaji hongkongského knihkupce. „Nevíme, jestli Kuej Min-chaj nenatočil video pod tlakem. Řekl, že se cítí být Číňanem, a proto si nepřeje, aby se Švédsko do případu vměšovalo. Vypadá to trochu podezřele,“ komentuje William Nee z organizace Amnesty International.

Obyvatele Hongkongu tak čím dál více zneklidňují obavy z možného působení čínských agentů a únosů občanů. Bývalé britské kolonii sice Peking garantuje určitou svobodu, ožehavým tématům se ale většina nakladatelství raději vyhýbá.