Rakouský exkancléř Kurz stanul před soudem kvůli obžalobě z křivé výpovědi, vinu odmítá

U vídeňského soudu začal proces s bývalým rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem (ÖVP). Obžalovaný je z křivé výpovědi před parlamentním vyšetřovacím výborem, který zkoumal údajnou korupci v první Kurzově vládě z let 2017 až 2019. Bývalý lidovecký politik před zahájením procesu znovu vyjádřil přesvědčení o své nevině a prostřednictvím svého obhájce pak u soudu požádal o zproštění obžaloby.

Někdejší dvojnásobný kancléř, který byl za své raketové politické kariéry také předsedou Rakouské lidové strany (ÖVP) či ministrem zahraničí, čelí ze strany protikorupční prokuratury WKStA obvinění z křivého svědectví před parlamentním vyšetřovacím výborem, který vznikl v návaznosti na takzvanou kauzu Ibiza.

Ze stejného trestného činu jsou obžalováni také bývalá místopředsedkyně ÖVP Bettina Glatzová-Kremsnerová a někdejší šéf kabinetu v úřadu kancléře Bernhard Bonelli. Obžalovaní trvají na své nevině a Kurz už před zahájením soudního procesu žádal, aby byl zproštěn viny. Pokud se obžalovaným vina prokáže, mohou být potrestáni až třemi roky vězení.

Události: Sebastian Kurz před soudem (zdroj: ČT)

Kurz podle obžaloby lhal ohledně funkce pro svého spolupracovníka

Protikorupční prokuratura WKStA viní 37letého Kurze z toho, že před výborem snižoval svou roli při obsazení funkce šéfa rakouského státního holdingu ÖBAG svým důvěrníkem Thomasem Schmidem.

Kurz před výborem vypovídal v tom smyslu, že se instalací Schmida do čela ÖBAG ani obsazením dozorčí rady podniku přímo nezabýval, i když byl o dění informován. Podle WKStA se ale Kurz i Bonelli v příslušném dění angažovali více, než sami tvrdí. Naznačily to i textové zprávy Kurze, Schmida a dalších lidí, které mají vyšetřovatelé k dispozici a které předloni zveřejnila rakouská média.

„Když Kurz říká, že členy dozorčí rady nevybíral, je to nepravdivé, i všechny ostatní členy dozorčích rad musel Kurz povolit,“ řekl ve středu státní zástupce Gregor Adamovic.

Obhajoba požádala o zproštění obžaloby

Všichni tři obžalovaní se ve středu dostavili k soudu a soudce Michael Radasztics zahájil jednání, zatímco soudní síň museli opustit kameramani a fotoreportéři. Během přelíčení je zakázáno pořizovat obrazové i zvukové záznamy. Soudní síň byla podle agentury APA zcela zaplněná. Místa si předem zarezervovalo 83 zástupců médií z Rakouska i ze zahraničí.

Kurzův obhájce Otto Dietrich hned na úvod jednání žádal výměnu soudce. Radasztics je podle něj podjatý, neboť v dřívějším procesu, který se týkal nákupu údajně předražených letounů Eurofighter, měl tehdejší státní zástupce Radasztics údajně blízko ke Kurzově protivníkovi Peteru Pilzovi ze Zelených.

Soudce to odmítl s tím, že podjatost vzniká na základě vztahů k jednotlivým účastníkům procesu, ale nikoliv ze známosti, napsal na webu Der Standard „Nemám vůči Peteru Pilzovi ani přátelský, ani důvěrný vztah,“ řekl Radasztics.

Při vyjádření obhajoby Dietrich později žádal o zproštění obžaloby svého mandanta. Vyjádření Kurze před parlamentním výborem podle něj byla pravdivá a neexistuje důkaz, že exkancléř osobně rozhodoval o obsazení předsednictva státního holdingu ÖBAG. Kromě toho někteří poslanci kladli neúplné otázky a časový tlak mohl vést i k neúplným odpovědím, argumentoval mimo jiné Dietrich a hovořil o agresivní náladě ve vyšetřovacím výboru.

Kurz bude podrobněji vypovídat zřejmě v pátek

Rakouská média odhadují, že Kurz bude podrobněji vypovídat až v druhý jednací den, který je naplánovaný na pátek. Ve středu ještě před zahájením procesu předstoupil před novináře a hýřil optimismem. Je prý přesvědčen o tom, že se obvinění ukážou jako falešná.

Zároveň naznačil, že vyšetřování mohlo být politicky ovlivněné. „Považuji za velmi povážlivé, že se stále častěji podnikají pokusy dělat politiku trestními oznámeními,“ řekl Kurz.

Obžalovaní byli jen krátce tázáni na své personálie, poté následovalo čtení obžaloby. Zástupce protikorupční prokuratury zdůraznil, že nalézání pravdy ve vyšetřovacích výborech je stejně důležité, jako u soudních řízení. Parlamentní výbory sice nevynášejí rozsudky, ale vytvářejí základ pro rozhodování o možných politických důsledcích a mají rozhodující význam pro zákonodárství, zdůraznil státní zástupce. Obelháni podle něj přitom v tomto případě nebyli jednotliví poslanci, nýbrž veřejnost.

Vyšetřovací výbor po aféře Ibiza

Parlamentní vyšetřovací výbor byl zřízen po aféře s videem z Ibizy. Kauzu spustila v roce 2019 videonahrávka tajně natočená v roce 2017 na španělském ostrově Ibiza ve vile tehdejšího vicekancléře Heinze-Christiana Stracheho – bývalého předsedy pravicově populistických svobodných (FPÖ), kteří s Kurzovými lidovci tvořili vládní koalici. Strache na záznamu otevřeně hovořil o svém korupčním jednání.

Kromě vyšetření skandálu kolem videa se parlamentní výbor zabýval také některými dalšími potenciálně korupčními kauzami z doby vlády lidovců a svobodných.

Kurz patřil k velkým nadějím konzervativců v celé Evropě. Vzhledem k četným skandálům na podzim 2021 na kancléřskou funkci rezignoval a v prosinci téhož roku oznámil svůj úplný odchod z politiky. Nyní se věnuje podnikání a lobbingu.