Protiofenziva jde pomalu, přiznal Zelenskyj. „Nejsme v hollywoodském filmu,“ zdůraznil

Ukrajinská armáda postupuje na bojišti pomaleji, než se očekávalo. Po více než dvou týdnech od začátku protiofenzivy to v rozhovoru pro BBC přiznal ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj. Rusové podle něj rozsáhlé oblasti zaminovali, což operaci komplikuje. Kyjevu se od začátku dlouho očekávaného protiúderu podařilo osvobodit osm vesnic v jihoukrajinské Záporožské a východoukrajinské Doněcké oblasti.

Na jihu ukrajinské síly podle Kyjeva postoupily místy až o sedm kilometrů, přičemž osvobodily 113 kilometrů čtverečních včetně osmi obcí. „Někteří lidé si myslí, že je to hollywoodský film, a čekají okamžité výsledky. Ale tak to není,“ zdůraznil Zelenskyj. „V sázce jsou lidské životy,“ upozornil ukrajinský prezident.

Tlaky na Kyjev

Rusové podle Zelenského zaminovali na 200 tisíc kilometrů čtverečních ukrajinského území. „Budeme na bojišti postupovat tak, jak to považujeme za nejlepší,“ vzkázal ukrajinský prezident s tím, že jeho země nedbá na tlak, kteří na ni někteří vyvíjejí. Zda touto poznámkou měl na mysli některé konkrétní státy nebo představitele, přitom neupřesnil.

„Rusové našli způsoby, jak se adaptovat na bojišti, jak rozptýlit zásobování. Přehnaná očekávání mohou uškodit, protože pokud jsou moc velká, tak následuje také velké zklamání. V tomhle ohledu je pochopitelné, že se ukrajinská strana snaží očekávání (ohledně protiofenzivy) trochu mírnit, aby po dílčích neúspěších nepřišlo na Západě velké zklamání a pak tlak na mírová jednání,“ vysvětluje analytik Asociace pro mezinárodní otázky Vojtěch Bahenský.

Operace ukrajinské armády budou podle něj pokračovat v podobném duchu týdny nebo i měsíce. „Může přijít průlom jako v minulosti u Charkova, nicméně to není zaručeno. Osvobození Krymu je spíš méně pravděpodobné,“ míní Bahenský.

Rusové údajně začali používat na Ukrajině častěji takzvané klouzavé letecké bomby. „Pro zásah cílů relativně hluboko na nepřátelském území jsou využívány spíše střely s plochou dráhou letu a munice k tomu určená, nicméně těch Rusko nemá dostatek, a tak k tomu adaptuje tradiční takzvané gravitační bomby, které mohou doplachtit hlouběji do nepřátelského území. Ta taktika není úplně přesná,“ poznamenal Bahenský.

Analytik Bahenský hovořil o vývoji ukrajinské protiofenzivy (zdroj: ČT24)

Zelenskyj hovořil s BBC u příležitosti mezinárodní konference o obnově Ukrajiny, která se koná v Londýně. Do britské metropole se ukrajinský státník připojil na dálku. Na akci, jejíž cílem je mobilizovat finance a připravit mechanismy pro očekávanou rekonstrukci válkou zničené země, hovořil i o západní podpoře Ukrajiny a členství své země v NATO.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg dal podle BBC tento týden jasně najevo, že na nadcházejícím červnovém summitu NATO ve Vilniusu není přizvání Kyjeva v plánu. „Stoltenberg mojí pozici zná,“ dodal k tomu Zelenskyj.

Kyjev podnikl protiútok na dvou místech, míní ISW

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Majlarová napsala na Telegram o protiútocích ve směru na Melitopol a Berďansk. Ukrajinští vojáci tam podle ní dosáhli dílčích úspěchů. Rozsáhlé ofenzivě Ruska se ale brání Ukrajinci na východě ve směru na Bachmut a Lyman.

„Východ zůstává hlavním směrem nepřátelské ofenzivy. Cílem je dosáhnout hranic Doněcké a Luhanské oblasti,“ napsala Majlarová s tím, že u Bachmutu situace zůstává neměnná. Ukrajinský generální štáb zveřejnil, že nejtvrdší boje na stovky kilometrů dlouhé frontové linii se stále odehrávají právě u Bachmutu či Marjinky, kde ruské jednotky soustředí své největší úsilí. Za uplynulý den se jednotky obou zemí u těchto měst střetly čtyřicetkrát, uvádí ukrajinské velení.

Ukrajinské síly se podle Institutu pro studium války (ISW), který se odvolává na ukrajinský generální štáb, soustředily na úsek fronty mezi Záporožskou a Doněckou oblastí a západě Záporožské oblasti. O bojích v této oblasti hovořilo i ruské ministerstvo obrany, podle kterého ruské jednotky v oblasti odrazily ukrajinské útoky. 

Podle zahraničního zpravodaje ČT Jana Šilhana nedojde během probíhající ukrajinské protiofenzivy k podobnému scénáři jako loni na podzim, kdy se Kyjevu podařilo velmi rychle osvobodit Charkovskou a podstatnou část Chersonské oblasti. Poukázal na ruské obranné pozice, které měla Moskva čas opevnit pomocí obranných valů, minových polí a zákopů.

„Navíc zřejmě ruská armáda využívá leteckou obranu lépe než ta ukrajinská,“ řekl Šilhan a poukázal i na to, že větší pozornost Kyjeva je upřena k jižní a jihovýchodní frontě. Ukrajinci během dvoutýdenní protiofenzivy získali na osm obcí na západě Záporožské oblasti a Doněcké oblasti, připomněl zpravodaj.

Jan Šilhan hovořil o situaci na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Hodnocení britské rozvědky

Rusko se podle britské rozvědky v posledních týdnech opevňuje v týle, konkrétně staví obranné linie až na okupovaném Krymském poloostrově.

„To zahrnuje rozsáhlé pásmo obrany o délce devíti kilometrů, 3,5 kilometru severně od města Armjansk, na úzkém pozemním mostě spojujícím Krym s Chersonskou oblastí,“ píše Londýn na Twitteru, přičemž příspěvek doplnil satelitními snímky.

„Propracovaná obrana podtrhuje hodnocení ruského velení, podle kterého jsou ukrajinské síly schopné na Krym přímo zaútočit,“ uvádí rozvědka.