Při práci s informacemi o útočníkovi došlo k nepřijatelným chybám, přiznal rakouský ministr vnitra

Při nakládání s informacemi tajných služeb ohledně pozdějšího atentátníka z Vídně se staly nepřijatelné chyby. V pátek to uvedl rakouský ministr vnitra Karl Nehammer. Také šéf vídeňské policie kritizoval nesprávné vyhodnocení nebezpečnosti pachatele útoku. Spolupráce se slovenskými a německými tajnými službami mohla vést k jinému výsledku, poznamenal policejní prezident Gerhard Pürstl.

Atentát ve Vídni se čtyřmi oběťmi v pondělí spáchal dvacetiletý islamista, který byl už loni odsouzen kvůli teroristickému spolčení, ale byl brzy předčasně propuštěn.

Po atentátu se ukázalo, že rakouské bezpečnostní úřady měly informace o tom, že střelec Kujtim Fejzulai se v létě v Bratislavě patrně pokusil nakoupit munici do útočné pušky. Tyto informace vyplynuly z komunikace mezi slovenskými a rakouskými tajnými službami. O kvalitě této komunikace i následném vyhodnocení informací však panují pochybnosti.

Lidovecký (ÖVP) rakouský ministr vnitra Nehammer a policejní prezident Pürstl nyní přiznali další chyby, kterých se před atentátem rakouské úřady dopustily. Věděly například, že pozdější atentátník měl v létě kontakt se dvěma osobami z Německa, které byly v Rakousku sledovány z popudu německé kontrarozvědky. Přesto z toho nebyly vyvozeny žádné důsledky.

„Zjevné a netolerovatelné chyby ve vyšetřování“

Podle Pürstla tyto skutečnosti a také pozdější pokus o nákup střeliva na Slovensku mohly nejpozději do konce října „při hodnocení nebezpečnosti pachatele vést k jinému výsledku“.

Nehammer v pátek hovořil o „zjevných a netolerovatelných chybách ve vyšetřování“ a řekl, že nařídil prověření všech analýz takzvaných ohrožovatelů, tedy osob, u kterých je předpoklad, že by byly schopny se dopustit násilí s politickým motivem nebo i teroristického činu.

Pochybení už stálo funkci šéfa vídeňského protiteroristického úřadu (LVT) Ericha Zwettlera, který podle Pürstla požádal o propuštění, „protože nechce být překážkou při vyšetřování“.

Policejní prezident Pürstl v pátek rovněž potvrdil, že osoby zadržené tento týden při raziích v Německu strávily určitý čas s pozdějším vídeňským útočníkem.

Nehammer čelí kritice

Samotný ministr vnitra Nehammer je v Rakousku pod palbou kritiky, a dokonce čelí od některých opozičních politiků k výzvám k odstoupení hlavně kvůli tomu, že rakouská kontrarozvědka nenahlásila neúspěšný pokus o nákup munice na Slovensku příslušným justičním orgánům.

Panují však i pochybnosti ohledně kvality a rychlosti komunikace mezi slovenskými a rakouskými bezpečnostními orgány. Slovenské ministerstvo vnitra v pátek popřelo údajné nařčení rakouských úřadů o pomalé součinnosti bezpečnostních složek v souvislosti se sdílením informací o neúspěšném letním pokusu dvou osob, včetně budoucího atentátníka, nakoupit munici.

Podle Bratislavy se dvojice snažila nakoupit munici na Slovensku 21. července a slovenská policie tři dny nato zaslala podrobné informace Europolu, který je postoupil rakouské straně. Slovensko poskytlo i fotografie osob a motorového vozidla. Podle slovenského ministerstva vnitra Rakousko v září potvrdilo přijetí hlášení a informovalo o ztotožnění muže na fotografii zachycující budoucího útočníka.

Rakousko nyní potvrdilo, že z 16 zadržených mužů v souvislosti s pondělním atentátem už bylo šest opět propuštěno. Na dalších osm zadržených byla v pátek uvalena vazba. Soud ve Vídni tak vyhověl návrhu státního zastupitelství. Zatčenými jsou muži ve věku od 16 do 24 let.

Jsou podezřelí, že podporou atentátníka před útokem „přispěli ke zločinům vraždy, účasti v teroristické organizaci a zločinecké organizaci“. U všech hrozí nebezpečí útěku, zahlazování stop a páchání další trestné činnosti, vysvětlila mluvčí soudu Christina Salzbornová.

Uzavření dvou vídeňských „radikálních“ mešit

Ministryně kultury a integrace Susanne Raabová mezitím informovala, že budou uzavřeny dvě vídeňské mešity, které útočník pravidelně navštěvoval. „Radikalizace se liší případ od případu, má ale jedno společné, je něčím živena. Mimo jiné kazateli nenávisti,“ citovala ministryni agentura AP.

Jedna z mešit se nachází ve 12. městské části v ulici Murlingengasse a je registrována pod rakouskou muslimskou obcí IGGÖ a druhá leží v 16. okrsku a pod IGGÖ nespadá. Tato druhá mešita byla v minulosti už několikrát zmiňována v souvislosti s radikální islamistickou scénou a nachází se v městské části Ottakring na západě Vídně, v oblasti, kde žije hodně cizinců, zejména z balkánských zemí.

O rozhodnutí uzavřít „radikální mešity“ informovala v pátek APA po mimořádném setkání ministryně Raabové a ministra vnitra Nehammera s předsedou rakouské muslimské obce (IGGÖ) Ümitem Vuralem.