Předsedkyně sněmovny USA Pelosiová Tchaj-wan navštíví, uvádí CNN

Stanice CNN uvedla s odvoláním na zdroj z tchajwanské vlády a „vysoce postavený americký zdroj obeznámený se situací“, že předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová po zastávce v Malajsii navštíví Tchaj-wan. Bílý dům a americká diplomacie v pondělí večer uvedly, že rozhodnutí, zda Pelosiová Tchaj-wan navštíví, je v jejích rukách. Oba úřady také vyzvaly rozhořčenou Čínu k tomu, aby situaci neeskalovala.

Přesné datum cesty Pelosiové zatím americké zdroje neuvedly, návštěva bude ale pravděpodobně trvat „hodiny, ne dny“, uvedla CNN.

Pelosiová, která v pondělí přiletěla do Singapuru, ve zveřejněném programu své asijské cesty Tchaj-wan nezmiňuje a dosud cestu tam nepotvrdila. Podle zveřejněného plánu zavítá do Singapuru, Malajsie, Jižní Koreje a Japonska. Singapurské ministerstvo zahraničí podle agentury AFP oznámilo, že Pelosiová a její doprovod budou v tomto městském státě v pondělí a úterý.

Japonská agentura Kjódó s odkazem na tchajwanská média uvedla, že předsedkyně americké sněmovny přiletí na ostrov v úterý večer a následující den se setká s prezidentkou Cchaj Jing-wen. 

Preventivní odpor z Pekingu

Spekulace, že se Pelosiová zastaví na Tchaj-wanu, vyvolaly opakovaná varování ze strany Číny. Země považuje ostrovní stát za svou součást, třebaže je fakticky nezávislý, a těžko snáší, pokud k němu jako ke svébytnému celku přistupuje okolní svět. V pondělí proto také Peking prohlásil, že čínská armáda nebude nečinně přihlížet, pokud Pelosiová ostrov navštíví.

„Bylo by to hrubé zasahování do vnitřních záležitostí Číny“, uvedl mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien a varoval, že by situace vedla k velmi vážným následkům. Pelosiová by se stala nejvýše postaveným americkým činitelem, který by takovou návštěvu podnikl od začátku století.

Pelosiovou naopak hájí americké úřady. Její případná návštěva ostrova by „nezměnila status quo, ani politiku Spojených států vůči Tchaj-wanu,“ uvedl mluvčí americké rady pro národní bezpečnost Bílého domu John Kirby. Ministr zahraničí Antony Blinken řekl, že vláda neví, jestli Pelosiová ostrov navštíví, jde o její rozhodnutí a „Peking by měl být zodpovědný a nevyvolávat eskalaci“.

Čínské výhrůžky

Čína demokratický Tchaj-wan považuje za svou nedílnou součást a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Peking dlouhodobě upozorňuje ostatní státy, aby nejednaly s tchajwanskými činiteli, a nebudily tak zdání, že uznávají samostatnost ostrova.

Washington udržuje oficiální diplomatické vztahy pouze s Pekingem, zatímco oficiální vztahy s Tchaj-pejí přerušil v roce 1979. S Tchaj-wanem mají ale Spojené státy čilé neoficiální styky a nadále mu dodávají zbraně. Tvrdí, že tak činí proto, aby mu pomohly udržet obranyschopnost.