Postavili jsme se na stranu ukrajinského lidu a sjednotili Alianci, řekl Biden v poselství o stavu unie

Události: Biden hovořil o stavu unie (zdroj: ČT24)

Americký prezident Joe Biden řekl, že Spojené státy sjednotily NATO, vytvořily globální koalici a postavily se agresi ruského vůdce Vladimira Putina. Ve svém druhém poselství o stavu unie Biden vyzdvihl také hospodářské oživení po pandemii, vytváření pracovních míst a klesající inflaci. Republikány vyzval ke spolupráci na správě země. Šéf Bílého domu hovořil také o Číně, v níž spatřuje konkurenci, ale nechce s ní konflikt.

„Společně jsme udělali to, co Amerika vždycky dělá nejlépe,“ řekl Biden na začátku projevu, který se konal téměř rok od začátku ruské invaze na Ukrajinu. „Vedli jsme. Sjednotili jsme NATO. Vytvořili jsme globální koalici. Postavili jsme se proti Putinově agresi. Postavili jsme se na stranu ukrajinského lidu,“ dodal americký prezident ke stále probíhající válce. 

V části týkající se Ukrajiny rovněž poukázal na přítomnost tamní velvyslankyně Oksany Markarovové ve Washingtonu s tím, že zastupuje nejen svou zemi, ale i odvahu svého lidu. Amerika je podle Bidena sjednocená v podpoře Ukrajiny a bude ji podporovat tak dlouho, jak to bude třeba. 

Část poselství o stavu unie amerického prezidenta Bidena s tlumočením (zdroj: ČT24)

V souvislosti s probíhající válkou připomněl i boj s rostoucími cenami. „Inflace je celosvětovým problémem kvůli pandemii, která narušila dodavatelské řetězce. A Putinova nespravedlivá a brutální válka na Ukrajině narušila dodávky energií i potravin a zablokovala veškerý vývoz obilnin,“ připomněl. 

Biden uvedl, že od jeho nástupu do úřadu bylo v USA vytvořeno dvanáct milionů nových pracovních míst, a dodal, že to je více, než se podařilo jiným americkým prezidentům za čtyři roky. S odkazem na svého otce řekl, že práce není jen o „výplatní pásce“, nýbrž o respektu a důstojnosti. Dodal, že nezaměstnanost v USA činí 3,4 procenta s tím, že je to nejméně za padesát let.

Kritika cen inzulinu

Šéf Bílého domu mluvil například také o tom, že velké investice do infrastruktury v USA by měly pocházet od amerických firem a s americkými produkty. „Sám přiznal, že za to bude čelit kritice. Právě z tohoto plánu mají totiž obavy evropské a další světové firmy, které mají obavu, že může narušit pravidla světové obchodní organizace,“ upřesnil zpravodaj ČT v USA Bohumil Vostal.

Celý dvaasedmdesátiminutový projev se ale podle něj nesl v optimistickém duchu. „Na hospodářských úspěších administrativy tak, jak je popisoval, bude Biden podle všeho stavět svoji prezidentskou kampaň příští rok,“ uvažuje korespondent.

V ekonomické části projevu proto prezident věnoval výši daní, a hlavně pomoci střední třídě. „Ta je klíčová i proto, kdo vyhraje další prezidentské volby,“ doplňuje Vostal. Negativně Biden zhodnotil ale rovněž některé velké americké firmy. „Kritizoval například, že farmaceutické společnosti mají příliš vysoké ceny inzulinu, a navrhoval zastropování těchto cen. Kritizoval také ropné giganty a energetické firmy za to, že mají rekordní zisky v době, kdy byly rekordně vysoké ceny energií,“ doplnil zahraniční zpravodaj.

Studio 6: Americký prezident přednesl projev o stavu unie (zdroj: ČT24)

„Konkurence, nikoliv konflikt,“ řekl Biden k Číně

Krátce se Biden vyjádřil i k současným napjatým vztahům s Čínou. Uvedl, že svému čínskému protějšku dal jasně najevo, že USA usilují o „konkurenci, nikoliv konflikt“.

„Jsem odhodlán spolupracovat s Čínou tam, kde to může podpořit americké zájmy a prospět světu,“ řekl. „Jak jsme ale dali jasně najevo minulý týden, pokud Čína ohrozí naši suverenitu, budeme naši zemi chránit. A to jsme také udělali,“ dodal Biden.

Hlava státu tak krátce odkazovala na diplomatické spory ohledně sestřelení čínského balonu nad americkým územím, který byl podle Američanů špionážní, čínská strana to ale stále odmítá a označuje ho za meteorologický. Kvůli tomu minulý týden rovněž zrušil americký ministr zahraničí Antony Blinken plánovanou cestu do Pekingu.  

Republikáni: Biden nebrání americké zájmy

Z řad republikánů, kteří po volbách mají těsnou většinu ve Sněmovně reprezentantů, se prezident dočkal i výkřiků a bučení. Například guvernérka státu Arkansas Sarah Huckabeeová Sandersová uvedla, že hlava USA opakovaně zklamala Američany. Prezident se podle ní odmítá postavit za zájmy Spojených států a vzepřít se Číně a dalším zemím.

„Nemáme toho s prezidentem Bidenem příliš společného,“ uvedla na začátek projevu Huckabeeová Sandersová, která bývala mluvčí Bílého domu za Bidenova předchůdce Donalda Trumpa. „Jsem pro svobodu. Biden je ale pro vládní kontrolu. Dělicí čára Ameriku už nerozděluje na pravici a levici. Na výběr je mezi normálním a šíleným,“ prohlásila guvernérka.

Podle Huckabeeové Sandersové nechrání současná administrativa Spojené státy před vnitřními hrozbami, když podporuje hlasy volající po policejní reformě. Biden se také podle guvernérky odmítá postavit Číně, která je největším protivníkem USA. „Biden není ochotný bránit naše hranice, naši oblohu a bránit náš národ. Je nezpůsobilý k tomu, aby byl vrchním velitelem,“ uvedla. 

Studio ČT24: Prezident Joe Biden o stavu Unie (zdroj: ČT24)