Poškození Krymského mostu je komplikací pro ruská vojska. Je klíčovou zásobovací trasou

Automobilová doprava na mostě spojujícím Rusko s anektovaným Krymem byla částečně obnovena. Úplná oprava poškozeného úseku ale má trvat až do podzimu. V noci na pondělí ho vážně poškodily dvě exploze, za nimiž podle Moskvy stál Kyjev. Most je důležitou tepnou pro zásobování ruských vojsk bojujících na Ukrajině a jeho poškození pro ně může znamenat další problémy na jižní frontě.

Podle vyjádření místopředsedy ruské vlády Marata Chusnullina při útoku nebyl poškozen žádný z pilířů a po „dostatečném otestování“ se podařilo v poškozené části zprovoznit jeden jízdní pruh. Podle ruskojazyčné verze BBC se bude tento úsek používat kyvadlově.

Už předtím Chusnullin vyjádřil přesvědčení, že automobilová doprava po obou silničních částech mostu bude obnovena až k 1. listopadu. Jedna strana Krymského mostu by pro obousměrný provoz měla být zprovozněna do 15. září. 

Železniční provoz na mostě byl údajně v pondělí obnoven během několika hodin. Úřady rovněž ihned začaly organizovat náhradní přepravu trajekty. Poptávka na místě ale značně převyšovala nabídku. Pláže a hory okupovaného Krymu jsou totiž oblíbenou destinací ruských turistů.

Úřady proto doporučily lidem, kteří chtěli Krym rychle opustit, aby zamířili přes Ruskem okupované území na jižní Ukrajině. To pro mnoho z nich znamenalo cestu až o 600 kilometrů delší, a navíc výrazně rizikovější.

Moskva viní Kyjev

Ruské úřady poničení mostu připisují útoku ukrajinských námořních dronů. Kyjev se k tomu oficiálně nevyjádřil. Moskva také prostřednictvím zástupce svého velvyslance při OSN Dmitrije Poljanského obvinila britské tajné služby z možného podílu na tomto „teroristickém útoku“. Londýn to ale striktně odmítl.

Podle Institutu pro studium války (ISW) je toto nařčení součástí dlouhodobé propagandistické strategie Kremlu, „jejímž cílem je vykreslit Rusko jako zemi, která je ve válce se Západem, a nikoliv s Ukrajinou“.

Satelitní snímek poškozeného Krymského mostu
Zdroj: Reuters

Moskva také tvrdí, že v noci na úterý zmařila pokus Ukrajiny o útok téměř třiceti drony na území Krymu. Všechny byly údajně zničeny a nikdo nebyl zraněn. Prohlášení však nelze ověřit.

Komplikace pro zásobování

Krymský most má pro Moskvu velký význam z logistického i psychologického hlediska. Jde o klíčovou tepnu pro vojenské a civilní dodávky a zároveň potvrzení kontroly Kremlu nad anektovaným poloostrovem.

Devatenáctikilometrový most přes Kerčský průliv, který spojuje Černé a Azovské moře, vede silniční a železniční dopravu a je zásadní pro udržení ruských vojenských operací na jihu Ukrajiny.

Most je jednou ze dvou pozemních zásobovacích tras, které Rusko využívá pro zásobování armády na jihu. Druhá cesta prochází okupovanými oblastmi – Doněckou, Záporožskou a Chersonskou.

Podle nejnovější zprávy ISW je nyní ruská armáda plně závislá na této poslední zbývající trase, aby dokázala zásobovat velké množství mechanizovaných sil rozmístěných na jihu Ukrajiny. Ty jsou pro Rusko klíčové při odrážení ukrajinské protiofenzivy.

Institut také uvedl, že ruská logistika „pravděpodobně v krátkodobém a střednědobém horizontu utrpí“, což zhoršuje již tak komplikovanou situaci s nedostatečnými dodávkami zásob.

Most již loni v říjnu poškodila exploze, z níž Moskva obvinila Ukrajinu. V odvetě při náletech na ukrajinská města zabila desítky civilistů. Kyjev se k útoku podle agentury Reuters přiznal jen nepřímo o několik měsíců později.