Pompeo odjel na neohlášenou návštěvu Iráku. Zrušil kvůli tomu setkání s Merkelovou a Maasem

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo přicestoval do Bagdádu na neohlášenou návštěvu Iráku. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na nejmenovaný zdroj z irácké vlády. O Pompeově případné cestě do Iráku nebo Afghánistánu se spekulovalo už poté, co šéf americké diplomacie zrušil na úterý plánované setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a ministrem zahraničí Heikem Maasem.

„Z naléhavých důvodů musíme bohužel odložit setkání v Berlíně, ministr (Pompeo) se těší, že Berlín brzy navštíví,“ uvedlo americké velvyslanectví. Návštěva, při níž se mělo diskutovat o vztazích Západu s Ruskem a o vývoji ve Venezuele a na Ukrajině, měla být prvním Pompeovým jednáním v Berlíně od jeho nástupu do funkce loni v dubnu.

Podle AFP by se měl Pompeo během své návštěvy Iráku setkat s premiérem Ádilem Abdalem Mahdím. Pompeo zavítal do Iráku v době, kdy se Washington snaží zvýšit tlak na sousední Írán. V neděli a pondělí USA oznámily, že vysílají do Perského zálivu letadlovou loď a bombardéry, zdůrazňuje AFP.

Napětí mezi Teheránem a Washingtonem vzrostlo poté, co administrativa prezidenta Donalda Trumpa loni odstoupila od mezinárodní jaderné dohody s Íránem z roku 2015. V ní se Írán zavázal omezit svůj jaderný program výměnou za zrušení s ním spojených sankcí.

Středeční cestu do Londýna americký ministr neodvolal, příští týden v úterý se kromě toho v Soči sejde s šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem a možná i s prezidentem Vladimirem Putinem. „V závislosti na rozhovorech mezi vedoucími diplomatických zastoupení nevylučujeme, že ruský prezident přijme Pompea,“ řekl novinářům mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. 

Spekulace ruských médií o možném novém rusko-americkém summitu komentoval mluvčí slovy, že žádné ujednání o schůzce Putina s prezidentem Donaldem Trumpem neexistuje. 

Pompeo hovořil s Lavrovem už na summitu Arktické rady ve Finsku, a to především o výbušné situaci ve Venezuele. Lavrov jednání označil za konstruktivní, důraz se podle něj kladl na reálnou politiku, a ne na prohlášení určená veřejnosti.

Po schůzce s americkým ministrem Lavrov varoval před případným vojenským zásahem Spojených států ve Venezuele. Následky takové akce by podle něj byly katastrofické. Pompeo novinářům řekl, že venezuelský prezident Nicolás Maduro se sice nadále drží moci, ale už není s to vládnout své zemi.