Polským zemědělcům vadí dovoz levného obilí z Ukrajiny. Na protest chtěli zablokovat železniční přechody

Události: Protesty polských zemědělců proti levnému obilí z Ukrajiny (zdroj: ČT24)

Polští zemědělci chtěli protestovat proti dovozu levného ukrajinského obilí a dalších produktů, které jsou od loňska osvobozené od cla. Cenám prý nemohou unijní farmáři konkurovat. Avizované zablokování železničních přechodů na hranici s Ukrajinou se tamním zemědělcům nepodařilo, akci zamezila policie.

„Pro tuto chvíli neexistuje efektivnější způsob než zablokovat trať. Pokud to selže zde, tak jsem si jistý, že někde dále v polích uspějeme. Policie neochrání celou trasu,“ prohlásil na začátku akce jeden z účastníků protestu. Jednu z klíčových železničních tras pro dovoz obilí chtěli po sedm dní polští farmáři blokovat. Policie je rozehnala.

Akci zorganizovali farmáři z tradičně agrárního polského příhraničí. Protestují ale zemědělci napříč celou zemí. „Přišli jsme s jasným sdělením – je potřeba co nejrychleji zavést cla na zemědělskou produkci z Ukrajiny,“ tvrdí Michal Kolodziejczak, organizátor protestu z organizace Agrounia. Cla na dovoz ukrajinského obilí, kukuřice, drůbeže a vajec zrušila Evropská unie loni, aby umožnila jejich dopravu do krizových oblastí Afriky a Blízkého východu.

Poté, co Rusko zablokovalo tradiční exportní trasy v Černém moři, hrozily vlny hladomoru. Část produkce, která je v porovnání s unijní výrazně levnější, ale skončila už na polském nebo rumunském trhu, pokřivila ceny a připravila farmáře o zisky. I v Bukurešti kvůli tomu zemědělci vyšli do ulic.

Musíme nechat obilí projet Polskem, říká ministr

V Polsku problémy vláda přiznává. Začíná vyšetřování a skončil tamní ministr zemědělství. Jeho nástupce zmírnil napětí dohodou o dočasném zákazu dovozu. Transport přes polské území ale pokračuje. „Tranzit bude zachován, protože to znamená potravinovou bezpečnost v Evropě a my musíme nechat toto obilí projet Polskem,“ soudil úřadující polský ministr zemědělství Robert Telus.

Podle organizátora protestu Kolodziejczaka ale přeprava zemědělských produktů a masa přes Polsko do Německa problém nevyřeší. „Jejich obilí a další produkce nás vytlačí z trhu,“ obává se.

Podle kritiků na situaci vydělaly státní podniky. Ukrajinské obilí ve velkém skupovaly a následně prodávaly pekárnám nebo výrobcům těstovin jako polské. Ministr slíbil věc prověřit.

Server Wirtualna Polska také upozornil, že na dovozu drůbeže do států Evropské unie nevydělal ukrajinský zemědělský venkov, ale většina zisků šla konglomerátu ukrajinského agrobarona Jurije Kosiuka.