Polsko posiluje armádu v pohraničí. Tamní lidé si stěžují na pokles příjmů z turismu i dopady na přírodu

Události: Militarizace polského pohraničí (zdroj: ČT24)

Polsko kvůli bezpečnosti posiluje armádu v pohraničí, místním podnikatelům se to ale nelíbí. Část žoldnéřů Wagnerovy skupiny zatím zůstává na území Běloruska, proto Polsko reaguje. Jenže klesají příjmy z turistického ruchu.

Majitel Wagnerovy skupiny Sergej Prigožin se sice aktuálně přihlásil k novým aktivitám v subsaharské Africe, jenže jeho žoldněři stále zůstávají v Bělorusku, kde cvičí místní vojáky. A to má důsledky pro Polsko.

Do Bělověže v polském pohraničí dřívě přijížděly desetitisíce turistů, třeba za výlety na kole uprostřed unikátní rezervace, ve které jako na jednom z posledních míst v Evropě žijí zubři. Dobré časy jsou ale pryč.

„Jsou dvě hodiny odpoledne a normálně bychom měli pravděpodobně plno tak, že by nebylo místo k sezení. Lidé by čekali ve frontě,“ popisuje majitel restaurace a půjčovný kol v Bělověži Slawomir Dron. Místo toho je spousta stolů volných.

Počet zákazníků klesl údajně až o dvě třetiny

Podnikatelé nyní strádají ve městě, které v minulých letech zažilo prudký rozvoj turismu. „V porovnání s předchozími lety je dnes tak o čtyřicet procent méně turistů,“ říká stánkařka Tamara Olesizuková. Jiní hovoří o poklesu počtu zákazníků až o dvě třetiny.

Místní tvrdí, že důvodem, proč z Bělověže mizí turisté, je vyhrocená rétorika vlády. Do oblasti posílá další a další vojáky. Varuje před nelegální migrací i wagnerovci. To podle místních odrazuje turisty.

První jednotky vláda vyslala v létě 2021, kdy začal běloruský režim posílat na hranice migranty. Násobky do oblasti míří teď. Na hranicích bude přes deset tisíc vojáků.

„Teď je situace ještě horší, máme informace, že sto příslušníků Wagnerovy skupiny se přesunulo k Suwalskému průsmyku a našim hranicím,“ uvedl polský premiér Mateusz Morawiecki.

Podle místních přítomnost polského vojska stejně nepomáhá, protože 1. srpna nad městem kroužily vrtulníky běloruské armády. Jako první je vyfotila manželka lesníka a ekologa Rafala Kowalczyka. „Ani my obyvatelé se kvůli přítomnosti vojska necítíme dobře, turisté samozřejmě také,“ dodal.

Kromě toho si profesor ekologie zabývající se okolními pralesy zapsanými na seznamu UNESCO stěžuje na cesty poničené těžkou technikou, poškozenou přírodu i množství přejeté zvěře.

Konzervativní vláda má v Bělověži a okolí dva měsíce před parlamentními volbami výrazně menší podporu než jinde na východě Polska. V průzkumech vede opozice, která slibuje „polidštění režimu na hranicích“.