Polské síly na hranici odrazily nápor běženců, Bělorusové podle Varšavy ničí plot

Události: Zásah proti migrantům na hranicích Polska (zdroj: ČT24)

Migranti na běloruské straně hraničního přechodu Bruzhi-Kuźnica v úterý dopoledne zaútočili kamením na polské síly střežící hranici, Poláci proti nim použili vodní dělo a slzný plyn. Informovaly o tom polské ministerstvo obrany a pohraniční stráž. Varšava obvinila běloruské vojáky z ničení hraničního plotu, aby migrantům usnadnili pronikání do Polska.

Při úterním útoku migrantů na přechodu Bruzhi-Kuźnica byl těžce zraněn jeden polský policista. Po zásahu kamenem byl s pravděpodobnou frakturou lebky převezen do nemocnice. Je vážně zraněn, ale není v ohrožení života, uvedla polská policie. Později upřesnila, že dohromady bylo zraněno sedm jejích příslušníků.

„Naši vojáci a příslušníci zvládli své úkoly skvěle. První vlna útoků na hranici byla zastavena,“ zhodnotila obranu proti migrantům polská pohraniční stráž.

Odpoledne se migranti začali vracet do původního tábora na okraji lesa, pár set metrů jižně od přechodu. Polští představitelé však zůstávají obezřetní. „Bereme v úvahu i pesimistické varianty. To znamená, že ten konflikt může pokračovat i v nejbližších měsících,“ řekl mluvčí polské vlády Piotr Müller.

Podle policejních odhadů je na polsko-běloruských hranicích asi dva tisíce migrantů, na polské strážce hranice jich zaútočila asi stovka z nich, píše agentura AP. Mezi migranty jsou běloruští důstojníci v civilu, uvedla mluvčí polské pohraniční stráže Anna Michalská na tiskové konferenci. Polské síly na hranicích jsou podle ní vybaveny zbraněmi s ostrou municí.

Pokud to bude nutné, jsme připraveni tyto zbraně (s ostrou municí) použít, ale udělali bychom to jen neradi.
Anna Michalská
mluvčí polské pohraniční stráže

Varšava také viní Minsk, že vybavil migranty zábleskovými granáty, které vydávají nepříjemný zvuk a ostré světlo.

Ověřování pravdivosti informací z místa je přinejmenším problematické kvůli omezenému přístupu pro média. Podle CNN kolují u hranic už dva dny zvěsti, že Polsko otevře humanitární koridor. Polsko ovšem tuto informaci popřelo.

Na bezútěšnost situace běženců poukázala v úterý komisařka pro lidská práva Rady Evropy Dunja Mijatovičová poté, co navštívila centrum pomoci migrantům v Polsku blízko hranic. „Musíme najít způsob, jak snížit napětí, aby se pozornost upřela k ukončení utrpení,“ podtrhla podle Reuters komisařka a vyzvala úřady, aby nebránily humanitárním organizacím a médiím v přístupu do oblasti.

Polsko: Bělorusové ničí hraniční plot

V úterý ráno polská pohraniční stráž sdělila, že v pondělí zmařila celkem 224 pokusů o překročení hranice z Běloruska do Polska. Stočlenná skupina se prý o průnik do země pokusila v úseku hranice u obce Dubicze Cierkewne. Z Polska bylo podle úřadů vykázáno dalších 29 cizinců.

V noci na úterý panoval na přechodu a v jeho okolí klid. Polské ministerstvo obrany nicméně uvedlo, že příslušníci běloruských bezpečnostních sil pod příkrovem tmy stříhali díry v hraničním oplocení, aby jím mohli proniknout migranti.

Tvrzení doložilo na Twitteru záznamem, na němž je vidět osobu v uniformě stříhající plot s ostnatým drátem.

Kaczyński: Lukašenko je nepředvídatelný protivník

Šéf polské vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński, považovaný za nejmocnějšího polského politika, rozhlasové stanici Radio 24 řekl, že ačkoli země už čelí „hybridní válce“, válka se zbraněmi v této chvíli spíše není na obzoru. „Používám slovo spíše, protože máme co do činění s nepředvídatelným protivníkem, mluvím o Lukašenkovi. Ale nezdá se mi, že by si mohl troufnout na něco, co by bylo něco víc než dosud.“

Autoritářský běloruský vůdce Lukašenko, viněný ze záměrného vyvolání migrační krize, prohlásil, že chce zabránit tomu, aby se situace zvrhla v konfrontaci se sousedními státy. „Hlavní věcí nyní je bránit naši zemi, naše lidi a vyhýbat se střetům,“ řekl podle vládní agentury BelTA. Podivoval se přitom nad tím, proč Poláci svou hranici tak střeží. „Nechápu, proč se nasazují letadla, vrtulníky a tanky proti uprchlíkům.“

Lukašenko rovněž sdělil, že chce o migrační krizi znovu mluvit s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. S Merkelovou Lukašenko telefonicky hovořil už v pondělí.

Polsko, Litva a Lotyšsko i EU viní Lukašenka, že láká migranty do své země a pak je posílá k unijním hranicím, čímž se mstí za unijní sankce uvalené na jeho režim kvůli porušování lidských práv.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov podle agentury TASS novinářům sdělil, že polská pohraniční stráž porušila mezinárodní humanitární právo, když proti migrantům použila slzný plyn a vodní dělo. Zopakoval rovněž dřívější pozici Moskvy, že Rusko nemá se současnou migrační krizí nic do činění.