Pokus odtáhnout tanker v Rudém moři ztroskotal, hrozí masivní únik ropy

Hořící ropný tanker Sounion v Rudém moři nyní nelze podle specializovaných firem bezpečně odtáhnout, oznámila námořní mise Evropské unie. Dál tak hrozí, že z 274metrového plavidla plujícího pod řeckou vlajkou unikne až milion barelů ropy. Loď zachvátil požár po útocích jemenských rebelů hútíů.

Podle řeckých úřadů ze satelitních snímků plyne, že z lodi uniká nafta. Z plavidla se táhne čtyři kilometry dlouhá skvrna, oznámily minulý týden. O možném úniku ropy hovořil už dříve také Pentagon.

Íránem podporovaní jemenští povstalci zaútočili od předminulé středy na tanker hned několikrát. Na plavidle, které nemůže manévrovat, nastražili výbušniny. Posádka byla evakuována, ale na palubě stále hoří. Hútíové minulý týden prohlásili, že umožní odtažení plavidla, aby se předešlo znečištění životního prostředí.

„Soukromé společnosti odpovědné za záchrannou operaci dospěly k závěru, že nebyly splněny podmínky pro provedení odtahu a že nebylo bezpečné pokračovat,“ oznámila ale v úterý mise EU, aniž by bezprostředně upřesnila podrobnosti. „Soukromé společnosti nyní zkoumají alternativní řešení,“ dodala.

Plameny a hrozba dalších útoků

Problém s bezpečností by mohl být způsoben požárem. Podle AP to vyplývá z úterních snímků amerického Národního úřadu pro vesmír a letectví (NASA), na nichž jsou vidět plameny v oblasti, kde Sounion kotvil. Navíc existuje hrozba dalších útoků ze strany hútíů, kteří v pondělí zaútočili na dva další ropné tankery plující Rudým mořem.

Satelitní snímek tankeru Sounion
Zdroj: Reuters/Blacksky

Hútíové navrhli, že umožní uskutečnit záchrannou operaci, ale kritici tvrdí, že povstalci využili hrozby ekologické katastrofy, která se dříve týkala jiného ropného tankeru Jemenu, aby si vymohli ústupky od mezinárodního společenství.

Desítky útoků na lodě

Od začátku války v Pásmu Gazy, která začala po bezprecedentním útoku palestinského teroristického hnutí Hamás na Izrael, hútíové pomocí dronů a raket zaútočili na více než osmdesát plavidel. V rámci operací, při nichž zahynuli také čtyři námořníci, se zmocnili jednoho plavidla a dvě potopili.

Další rakety a drony byly buď zachyceny koalicí vedenou USA v Rudém moři, nebo nedosáhly svých cílů, mezi nimiž byla i západní vojenská plavidla.

Povstalci tvrdí, že se zaměřují na lodě spojené s Izraelem, USA nebo Spojeným královstvím, aby si vynutili ukončení izraelské ofenzivy proti Hamásu v Gaze. Mnohé z napadených lodí však s konfliktem souvisí jen málo nebo vůbec, včetně některých lodí směřujících do Íránu, podotkla agentura AP.

Spojené státy a Británie na útoky hútíů už dříve reagovaly silou, dosud se jim je však nepodařilo zcela zastavit. Na pozice povstalců udeřil také Izrael, který čelil řadě dronových útoků z Jemenu. Agentura AP napsala, že americké námořnictvo v současné době vede v Rudém moři nejintenzivnější bojové operace od druhé světové války.