Počet uprchlíků z Ukrajiny klesá. Kyjevany na hranicích vystřídali obyvatelé východní části země

Z Ukrajiny už před válkou uprchlo přes 3,5 milionu lidí, více než dva miliony uprchlíků od 24. února překročily hranice do Polska. V nové bilanci to v úterý uvedl Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Počet uprchlíků mířících do Polska a na Slovensko ale v porovnání s prvními dny války poklesl. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) potřebuje půl milionu ukrajinských uprchlíků v Polsku psychologickou pomoc. Před zneužitím běženců zločineckými skupinami v úterý varoval Europol.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (únor a březen 2022)

  • 23:49

    Situace na jihu Ukrajiny a v oblasti Donbasu zůstává podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mimořádně obtížná. Uvedl, že Rusko posiluje své pozice u Mariupolu. 

  • 22:55

    Americké ministerstvo obchodu v nadcházejících dnech uvalí další sankce zaměřené na ruský obranný, letecký a námořní sektor, oznámil Bílý dům.

  • 22:31
    Vykřičník

    Ruské jednotky se zcela stáhly z Černobylské jaderné elektrárny, uvedla ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která provozuje jaderné elektrárny.

Ruská invaze na Ukrajinu vyvolala podle OSN největší uprchlickou krizi od druhé světové války, statisíce lidí zamířily i do Moldavska, Rumunska, Maďarska, na Slovensko, ale také do Česka nebo Německa. Až 90 procent uprchlíků tvoří ženy a děti, podle Dětského fondu OSN (UNICEF) z vlasti do bezpečí odjelo přes 1,5 milionu dětí.

Podle UNHCR je k úterý evidováno 3 528 346 uprchlíků z Ukrajiny. Největší nápor je nadále na hranicích s Polskem, které za poslední téměř čtyři týdny překročilo 2,141 milionu uprchlíků, uvedla v úterý polská pohraniční stráž. V pondělí polské hraniční přechody překročilo na 30 tisíc dalších lidí prchajících z Ukrajiny.

V porovnání s prvními válečnými dny jde o pokles, hraniční přechody tehdy denně překročilo i více než sto tisíc lidí. „To byla první uprchlická vlna z Ukrajiny. Očekává se, že lidí může znovu přicházet o něco víc podle toho, jak se budou uvolňovat obklíčená města, podle počtu humanitárních koridorů,“ řekl zahraniční zpravodaj ČT Lukáš Mathé.

V Polsku teď příliv lidí prchajících před válečným konfliktem řeší zejména ve velkých městech. „Ve Varšavě je podle různých odhadů až 300 tisíc Ukrajinců, to je pětina obyvatel navíc,“  popsal Mathé.

Ukrajinští uprchlíci čekají na registraci před Národním stadionem ve Varšavě
Zdroj: Czarek Sokolowski/ČTK/AP/Czarek Sokolowski

Slovenskem většina běženců projíždí, i tak ubytovací kapacity dochází

Klesá i počet lidí, kteří překračují hranici se Slovenskem. „Na začátku to byli hlavně lidé ze západní Ukrajiny, Kyjeva. (…) Teď už mluvíme s lidmi, kteří jsou z východní Ukrajiny, Charkova, území kontrolovaným Kyjevem v Donbasu,“ přiblížil Mathé.

Většina běženců na Slovensku nezůstává a pokračuje dál na západ. Hranici překročilo přes 250 tisíc lidí, ale úřadům na Slovensku se nahlásilo jen necelých 45 tisíc osob.

Zpravodaj ČT Lukáš Mathé o uprchlících z Ukrajiny mířících na Slovensko (zdroj: ČT24)

Příjimací centra vznikají po celém Slovensku, ale ubytovací kapacity začínají docházet. „Neřekl bych, že je situace ideální. Míst je málo, Košice už před deseti dny mluvily o tom, že jsou na pokraji kapacit,“ uvedl zpravodaj s tím, že uprchlíci například přespávají v tělocvičnách a je jasné, že v provizorních podmínkách stráví více než původně plánované tři dny.

Zpočátku ale pomoc organizovali zejména dobrovolníci, obce nebo církvení charity. Teprve v posledních dnech se podle Mathého více zapojuje slovenský stát.

Prchající jsou poznamenáni válkou

Zhruba půl milionu uprchlíků, kteří odešli z Ukrajiny do Polska, potřebuje podporu kvůli narušení duševního zdraví a 30 tisíc uprchlíků trpí vážnými duševními problémy, řekla v Ženevě zástupkyně WHO v Polsku Paloma Cuchiová. Uprchlíci přicházející do Polska podle ní trpí mnoha zdravotními problémy včetně průjmů a dehydratace, ale nejvíc potřebují pomoc kvůli prodělaným traumatům, uvedla Cuchiová.

„(Psychologové) říkají, že musí lidi spíš sami vyhledávat. (…) Sami za nimi chodí a snaží se je přesvědčit, že se dostali do bezpečné země a že si musí zvyknout na blízkou budoucnost. Přijmout život, jaký je,“ popsal Mathé ze slovensko-ukrajinské hranice. 

WHO v úterý rovněž informovala, že jenom do 18. března při útocích na ukrajinská zdravotnická zařízení přišlo o život patnáct lidí a dalších 37 bylo zraněno.

Europol varuje před zločineckými skupinami

Unijní policejní organizace Europol v úterý podle agentury DPA uvedla, že uprchlíci z Ukrajiny jsou v hledáčku zločineckých skupin a obchodníků s lidmi. Ohrožené jsou zejména ženy a děti, jichž utíká nejvíce. Gangy je považují za ideální oběti – ženy chtějí využít jako sexuální pracovnice a děti k žebrání. Děti by se také mohly stát oběťmi nelegálních adopcí, varuje Europol. Obzvláště ohroženou skupinou jsou nezletilí, kteří často prchají bez doprovodu rodičů.

Europol vyzval k ostražitosti především na hraničních přechodech, v přijímacích střediscích, hromadných ubytovnách či na nádražích, kde si zločinci vyhlížejí své oběti nejčastěji.

Agentura varovala jmenovitě před zločinci, kteří se vydávají za vstřícné občany a nabízejí bezplatné ubytování, dopravu nebo možnost zaměstnání. Zločinci také vyhledávají potenciální oběti prostřednictvím platforem pro uprchlíky na sociálních sítích.