Po protestech v Jerevanu policie zatkla deset vůdců arménské opozice

Deset předáků arménské opozice zadržely úřady po středečních protestech v Jerevanu, oznámila agentura AFP. Lidé v arménské metropoli protestovali proti mírové dohodě, která zpečetila faktické ázerbájdžánské vítězství v déle než měsíc trvajících bojích s arménskými silami o Náhorní Karabach.

Opoziční činitelé podle prokuratury čelí podezřením z nezákonné organizace masových násilných nepokojů, z veřejných výzev k uchopení moci a z porušení restrikcí zavedených v rámci válečného stavu. Podle ruské agentury RIA Novosti jim hrozí až pět let vězení.

Zpravodaj ČT v Turecku Václav Černohorský, který je momentálně v Baku, vysvětlil, že arménské opoziční subjekty, které požadují politickou odpovědnost premiéra Nikola Pašinjana, by měly ve čtvrtek zveřejnit plán dalšího postupu. Premiér ale stále sedí pevně v čele země.

„Včera došlo k jedné věci – opoziční strany řekly, že na požadavky demonstrantů přistoupí a vyvolají v parlamentu debatu k případné rezignaci premiéra. Ta debata ale vůbec nezačala, protože parlament nebyl usnášeníschopný – neukázali se v něm členové té nejsilnější frakce, to znamená strany samotného premiéra. Ten má za svými zády i armádu a vedení samozvaného Náhorního Karabachu,“ řekl Černohorský.

Studio ČT24: Václav Černohorský k situaci v Náhorním Karabachu (zdroj: ČT24)

Dohodu uzavřel arménský premiér Nikol Pašinjan spolu s ázerbájdžánským prezidentem Ilhamem Alijevem a ruským prezidentem Vladimirem Putinem v noci z 9. na 10. listopadu. Zatímco v Baku vypukly spontánní oslavy, v Jerevanu odpůrci dohody vtrhli do sídla parlamentu a na úřad vlády, kde zpustošili premiérovu kancelář.

Opozice pokládá dohodu za zradu a požaduje premiérovo odstoupení. Pašinjan se hájí, že dohodu o ukončení bojů o horskou enklávu, kterou po čtvrt století ovládali tamní arménští separatisté, si vynutila situace na bojišti a že tak podařilo uchránit to, o co by Arméni v Karabachu jinak přišli.

Mezi zatčenými je bývalý šéf tajné služby Artur Vanecjan, který vede stranu Vlast, vůdce strany Vzkvétající Arménie Gagik Carukjan, vůdce strany Národní bezpečnost Garnik Isaguljan, politolog Suren Surenjanc, představitelé nacionalistické Arménské revoluční federace Dašnakcutjun, dva bývalí místopředsedové parlamentu či zakladatel strany Jednotná Arménie Artur Kazinjan.

Návrat domů?

Lídr Náhorního Karabachu dle Černohorského slíbil, že na opravách infrastruktury oblasti, která byla poničena válkou, začnou okamžitě pracovat. Chtějí docílit toho, aby se lidé, kteří kvůli konfliktu utekli, mohli co nejdříve vrátit domů. Otázkou však je, zda se lidé za těchto podmínek budou vůbec chtít vrátit.

„Možná se vrátí do Stěpanakertu, který stále ovládají Arméni a podle dohody ho dále ovládat mají. Je tu ale například město Šuša, který nyní nově ovládají ázerbájdžánské síly, a když se podíváme na historii tohoto konfliktu, tak je velmi těžko představitelné, že by se tam arménské obyvatelstvo vrátilo,“ shrnul zpravodaj.

Na místě se rozmisťují ruští vojáci, turečtí ne

V regionu se od čtvrtka rozmísťují ruské hlídky, které budou dohlížet na dodržování příměří. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov podtrhl, že v Náhorním Karabachu budou zatím pouze příslušníci ruské armády a spolupráce s Tureckem, o níž se hovoří, se omezí na vytvoření společného monitorovacího centra, které bude na ázerbájdžánském území.

„Žádné mírové jednotky z Turecka se do Náhorního Karabachu posílat nebudou,“ řekl Lavrov na tiskové konferenci. „Hranice, v nichž se budou pohybovat turečtí pozorovatelé, budou určeny při vytvoření rusko-tureckého monitorovacího centra, jehož poloha bude ještě dohodnuta, nicméně se bude nacházet na území Ázerbájdžánu v části, která není poblíž Karabachu,“ uvedl ministr.

Ruské hlídky mají být rozmístěny podél bývalé frontové linie, tedy východní hranice karabašské enklávy a podél přilehlého Lačinského koridoru, který spojuje Náhorní Karabach s Arménií. Ruský kontingent v Náhorním Karabachu má čítat 1960 vojáků, 90 obrněných transportérů a stovky kusů další vojenské techniky.

V úterý ruské ministerstvo obrany informovalo, že do náhorního Karabachu se už vydalo deset vojenských letounů Il-76 s vojáky a transportéry 15. samostatné motostřelecké brigády. Podle dnešních informací bylo do Arménie dopraveno také osm armádních vrtulníků Mi-8 a bitevních vrtulníků Mi-24 ruských vzdušných sil. Server Gazeta.ru píše, že na místě je už přes čtyři sta ruských vojáků.