OSN a Ukrajina vyzvaly k prodloužení dohody o vývozu obilí. Rusko si klade podmínky

Generální tajemník OSN António Guterres a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po společném jednání v Kyjevě vyzvali k prodloužení obilné dohody s Ruskem, která Ukrajině umožnila vývoz zemědělských plodin z černomořských přístavů do světa i přes pokračující válku. Dosavadní dohoda platí do poloviny března a Moskva si klade podmínky v podobě povolení vlastního exportu.

Dohoda má být 18. března automaticky prodloužena, pokud žádná strana nevznese výhrady. Moskva však již dala najevo, že nejprve by měly být odstraněny překážky, které brání vývozu zemědělských komodit z Ruska, než dohoda bude moci pokračovat, napsala agentura Reuters. 

Prezident Zelenskyj po jednání s Guterresem v Kyjevě uvedl, že černomořská obilná iniciativa je pro svět nezbytná. Šéf OSN zdůraznil význam dohody pro celosvětovou potravinovou bezpečnost a ceny potravin. 

„Chci zdůraznit zásadní význam prodloužení platnosti černomořské obilné iniciativy 18. března a snahu o vytvoření podmínek, které umožní co největší využití exportní infrastruktury přes Černé moře v souladu s cíli této iniciativy,“ řekl Guterres.

Dohoda podle něj umožnila vývoz 23 milionů tun obilí, a díky tomu „se podařilo snížit ceny potravin ve světě skoro o dvacet procent“. Zelenskyj poděkoval Guterresovi také za to, že jasně odsoudil ruskou agresi. S hostem jednal i o tom, jak skoncovat s „ruským jaderným vydíráním“ a jak zajistit bezpečnost všech jaderných elektráren ve válčící zemi.

Rusko si klade podmínky

Rusko v rámci dohody zrušilo blokádu tří ukrajinských černomořských přístavů, později dalo najevo, že před prodloužením dohody je třeba odstranit překážky pro jeho vlastní zemědělský vývoz. Ukrajina i Rusko jsou významnými světovými vývozci obilí a hnojiv.

O prodloužení dohod bude příští týden s ruskými představiteli jednat šéfka Konference OSN o obchodu a rozvoji Rebeca Grynspanová, která nyní cestovala s Guterresem i do ukrajinské metropole. Se zástupci Kremlu se setká v Ženevě, uvedl mluvčí OSN Farhan Haq. „Generální tajemník bude dělat vše, co je v jeho silách, aby odstranil překážky vývozu ruských hnojiv,“ dodal na adresu ruských požadavků Haq. 

S cílem pomoci přesvědčit Rusko, aby Ukrajině umožnilo obnovit vývoz obilí z černomořských přístavů, byla loni uzavřena také tříletá dohoda, v níž se OSN zavázala pomoci usnadnit ruský vývoz potravin a hnojiv. 

Západní mocnosti uvalily na Rusko tvrdé sankce kvůli jeho obnovené invazi na sousední Ukrajinu před více než rokem. Zatímco ruský vývoz potravin a hnojiv sankcím nepodléhá, Moskva tvrdí, že omezení v oblasti plateb, logistiky a pojišťovnictví jsou „překážkou“ těchto dodávek.