Odhalili tajné agenty s novičokem i chemické zbraně v Sýrii. Jak pracuje organizace Bellingcat?

Newsroom ČT24: Investigativní novináři ze skupiny Bellingcat odhalují ruské špióny i dezinformace (zdroj: ČT24)

Členové skupiny Bellingcat odhalili třetího agenta ruské vojenské rozvědky GRU, který byl zapojený do otravy Sergeje Skripala, a přinesli důkazy, že se ve válce v Sýrii používají chemické zbraně. Hodiny tráví studiem satelitních map, veřejně dostupných databází nebo fotografií na sociálních sítích, nejsou ale ani profesionální novináři ani vyšetřovatelé. Co jsou nadšení investigativci zač? Newsroom ČT24 mluvil se členem skupiny i jejich spolupracovníky z Česka.

Je rok 2012 a třicátník z Leicesteru Eliot Higgins právě přišel o práci. Místo toho, aby jen seděl doma, si ale našel svérázný „koníček“ – válku v Sýrii. Sledoval videa z tamních bojů na Youtube, mapoval vývoj bojů a použití různých druhů zbraní. O všem psal na blog s názvem Brown Moses.

S novinařinou přitom Higgins nikdy dřív nic společného neměl; pracoval ve společnosti pomáhající azylantům hledat bydlení nebo hlídal zakázky ve firmě obchodující s dámským prádlem. Často se ale zapojoval do diskusí na zpravodajských webech a třeba pod texty britského deníku The Guardian napsal tisíce postřehů.

Všechny příspěvky psal pod přezdívkou, kterou později použil i v názvu svého blogu – Brown Moses. Tématem mnohých konverzací byla tou dobou právě syrská válka, kterou Higgins mohl díky chytrým telefonům bojovníků i civilistů a sociálním sítím sledovat takřka v přímém přenosu.

Dostal se tak k dobrým argumentům do diskuse. Časem ale jeho záliba přerostla internetové hádky pod články. Prohledával Youtube, porovnával záběry se satelitními snímky. Pídil se po detailech. Zjistil, odkud pochází část zbraní použitých v syrském válečném konfliktu. Jeho rešerši pak použil deník The New York Times. A to byl jen začátek.

Bajka o myších

Z anonymního diskutéra se stal v průběhu dalších měsíců poměrně známý člověk. V práci chtěl pokračovat, založil proto v roce 2014 web Bellingcat. Název odvodil z anglické bajky o myších. Po nich jde kočka a myši mezi sebou hledají dobrovolníka, který by je před predátorem ochránil.

I Higgins pátral po dobrovolnících – amatérských vyšetřovatelích – a podařilo se mu kolem sebe vytvořit skupinu nadšených občanských žurnalistů, kteří si za pět let práce získali respekt světových deníků.

Svoje pracovní postupy nyní učí i další. Díky seminářům o práci s otevřenými daty se projekt i částečně financuje, peníze tým získává také z crowdfundingu. 

Třetí tvář případu Skripal

Většina ze spolupracovníků webu jsou ale stále dobrovolníci, kteří tráví dlouhé hodiny v záběrech ze satelitních map, ve veřejně dostupných databázích, ročenkách nebo analýzou sociálních sítí. Výsledky jejich práce přitom vůbec nejsou zanedbatelné.

Přišli například s informací, že se v Sýrii používaly zakázané chemické zbraně nebo že o vyslání protiletadlového raketového systému Buk na východ Ukrajiny rozhodl přímo šéf ruské obrany Sergej Šojgu a prezident Vladimir Putin.

„Lidé si na různých místech v různých chvílích pořizují fotky, takže pomocí nich můžete zrekonstruovat, co se na místě opravdu dělo… Dokázali jsme sestavit jednotku – kdo do ní patřil, kdo velel jednotkám obsluhujícím systémy BUK,“ řekl před dvěma lety Higgins nizozemskému listu NL Times.

Bellingcat se specializuje třeba i na odkrývání informací o ruských vojácích působících na Ukrajině. Jejich vrcholem je ale složitý případ otravy dvojitého agenta Sergeje Skripala. Teď odhalili také skutečné jméno třetího agenta ruské vojenské rozvědky GRU. Pomáhal jim český novinář Ondřej Kundra z Respektu. Jak přesně se k informacím dostali? Newsroom ČT24 mluvil s členem týmu Bellingcat i s jejich českými spolupracovníky.