Nizozemci vybírají poslance, favoritem jsou Rutteho lidovci. Kvůli pandemii se volí tři dny

Události: V Nizozemsku začaly parlamentní volby (zdroj: ČT24)

V Nizozemsku začínají parlamentní volby, které budou prvním větším testem popularity některé z evropských vlád v době pandemie covidu-19. Favoritem je podle průzkumů Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD) premiéra Marka Rutteho, který usiluje již o čtvrtý mandát. Kvůli pandemii se bude výjimečně volit tři dny, hlavním volebním dnem je středa.

Ústředním předvolebním tématem byl nepřekvapivě boj s koronavirem a s ním spojenými ekonomickými problémy. Do pozadí se dostala některá prominentní témata z minulých let, jako například kritika imigrace, Evropské unie či islámu, jež vycházela zejména z úst lídra opozice Geerta Wilderse, šéfa pravicově populistické Strany pro svobodu (PVV). 

Do voleb se letos přihlásilo 37 politických subjektů, což je nejvíce za několik desetiletí. Volební místnosti budou výjimečně otevřené tři dny kvůli obavám z šíření nákazy. V pondělí a v úterý budou moci přednostně hlasovat starší občané nebo osoby s podlomeným zdravím, zbytek obyvatel bude volit 17. března, na kdy připadá oficiální datum voleb.

VVD je populární navzdory demisi vlády

Rutte má v průzkumech stále silnou podporu, která i přes kritiku některých protipandemických kroků vlády klesá v posledních měsících jen velmi mírně. Podle čtyř průzkumů z minulého týdne by jeho VVD volilo 21–⁠26 procent voličů, zatímco druhou PVV 11–⁠16 procent. „Preference voličů se přiklonily doleva, potřebují teď podporu, potřebují finanční podporu od vlády,“ říká politolog z Amsterdamské univerzity André Krouwel.

Popularitu si Rutte udržuje i přesto, že od ledna vládne se svým kabinetem v demisi. Pád vlády přivodila aféra kolem přídavků na děti, které stát vyplácí. Finanční úřad označil neprávem asi dvacet tisíc rodičů za daňové podvodníky a začal po nich příspěvky vymáhat zpětně za několik let, což řadě domácností způsobilo značné finanční potíže.

Parlamentní vyšetřovací komise loni uvedla, že úřady se na rodinách dopustily „bezprecedentního bezpráví“.

Rutte se může stát nejdéle vládnoucím premiérem

V Nizozemsku se konaly poslední volby v roce 2017, kdy v evropských vládnoucích kruzích panovaly obavy, že by mohl zvítězit pravicový populista Wilders a jeho PVV. Ta nakonec skončila druhá a Wilders v opozici.

Čtyřiapadesátiletý Rutte je v čele vlády již přes deset let, a pokud by získal další čtyřletý mandát, může se stát nejdéle sloužícím premiérem v historii země. Zatím je po Viktoru Orbánovi a Angele Merkové třetím nejdéle sloužícím premiérem v Evropě. Pokud by VVD dostala největší počet hlasů, Rutte by s největší pravděpodobností sestavoval koalici, což může trvat několik měsíců.