Nigerská junta chce stíhat svrženého exprezidenta. Tvrdí, že se dopustil velezrady

Autoři vojenského převratu v Nigeru oznámili, že chtějí svrženého prezidenta Mohameda Bazouma stíhat pro velezradu a ohrožení bezpečnosti země. Junta svrhla demokraticky zvoleného prezidenta koncem července, od té doby ho drží v domácím vězení.

Vojenská vláda tvrdí, že shromáždila „důkazy pro stíhání sesazeného prezidenta a jeho místních a zahraničních kompliců před příslušnými národními a mezinárodními soudy pro velezradu a útok na vnitřní a vnější bezpečnost Nigeru“. Ve sdělení vysílaném národní televizí to uvedl mluvčí junty plukovník Amadou Abdramane.

Junta rovněž odmítla sankce, které po puči uvalilo Hospodářské společenství západoafrických států (ECOWAS). Postihy označila za ilegální, nelidské a ponižující. Její mluvčí tvrdí, že obyvatelstvo Nigeru je „těžce zkoušeno nezákonnými, nelidskými a ponižujícími sankcemi ECOWAS, které jdou tak daleko, že zemi připravují o farmaceutické výrobky, potraviny“ a dodávky elektřiny. 

Junta vedená generálem Abdourahamanem Tianim 26. července svrhla demokraticky zvoleného prezidenta Bazouma, jehož drží v domácím vězení. Poté ignorovala ultimátum ECOWAS, aby prezidenta nejpozději 6. srpna vrátila do úřadu.

Zadržovaného Bazouma, jeho manželku a syna v neděli poprvé od puče navštívit lékař, podle kterého se jim v rámci možností daří dobře. Bazoum si dříve stěžoval, že smí jíst jen suchou stravu a že se jeho synovi, který trpí srdečními potížemi, nedostává řádné péče.

ECOWAS vyšle vyjednavače, Niger chce spojenectví s guinejskou juntou

Summit ECOWAS v sobotu na mimořádném virtuálním zasedání rozhodl, že do Nigeru vyšle speciální vyjednávací tým. V Nigeru v neděli s vedením vojenské junty jednala skupina vysoce postavených nigerijských islámských učenců, kteří po setkání oznámili, že pučisté jsou otevřeni diplomatickému řešení.

Vedení vojenské junty bylo mezitím o víkendu na návštěvě v Guineji, s níž chce uzavřít spojenectví. V této západoafrické zemi jsou u moci rovněž armádní pučisté, kteří se do čela země dostali převratem v září 2021.

Převrat v Nigeru je za poslední tři roky v neklidné oblasti západní a střední Afriky už sedmým pučem. Západní mocnosti ve strategicky důležitém regionu ztrácejí vliv, naopak tam podle pozorovatelů roste vliv Ruska.