Německo dlouho sázelo místo síly zbraní na diplomacii. Nyní kompletně mění strategii

Události: Německo zvyšuje výdaje na armádu (zdroj: ČT24)

Bilionové investice do armády, úvahy o znovuzavedení povinné vojenské služby a také naprostá změna strategie. To všechno přinesla válka na Ukrajině do Německa. Obří vojenské výdaje mají hlavně pomoct bundeswehru. Ten trpí dlouhodobě problémy s výzbrojí a podle některých vojáků i politiků není schopen bránit ani vlastní zemi.

Od té doby, co tanky sovětské armády přispěly k jejich porážce, vyznávala většina Němců pacifismus. Teď jsou to ruské tanky na Ukrajině, co přimělo Německo k historickému obratu.

Kancléř Olaf Scholz slíbil zvýšit rozpočet obrany o sto miliard eur. Finanční injekce má postavit na nohy nejpočetnější armádu západní Evropy, která trpí letitými obtížemi.

Šetření až k smrti

Vrtulníky, které nelétají. Letadla, ze kterých odpadávají části trupu. Moment, kdy mohly naráz do akce vzlétnout pouhé čtyři stíhací letouny Eurofighter. Z obávaných tanků Leopard německých obrněných svazků bývá bojeschopných zpravidla jen asi čtyřicet procent. Předseda branného výboru Spolkového sněmu Hans-Peter Bartels před dvěma lety vyřkl tvrdý ortel: Bundeswehr jako takový není zcela schopný nasazení.

I v okamžiku ruské invaze na Ukrajinu prohlásil jeden z nejvýše postavených německých vojáků, že bundeswehr je na kolenou a spojencům je k ničemu. „Bundeswehr se v mnoha ohledech bohužel ušetřil k smrti,“ řekl analytik Nadace Konrada Adenauera (KAS) Philipp Dienstbier.

Teď sice vláda slíbila obří finanční prostředky, to ale není všelék. Armáda má svou bojeschopnost zvýšit co nejrychleji. Místo zdlouhavého vývoje domácích zbraní často Německu nezbude než nakupovat na světovém trhu.

„Mluví se o nutnosti nahradit bojová letadla Tornado. I tady půjde o to koupit už hotovou techniku. Kancléř mluvil hlavně o americkém bojovém letoun F-35,“ dodal Dienstbier.

Na středoevropské nebe by tak mohla zamířit jedna z nejpokročilejších a nejdražších zbraní současnosti. Vedle špičkové techniky ale bundeswehru chybí i vojáci. V Německu se proto znovu uvažuje o zavedení branné povinnosti, zrušené před jedenácti lety.