Na pomoc Haiti dorazili policisté z Keni. Ta se sama potýká s protesty

Horizont: Na Haiti dorazil první kontingent policistů z Keni (zdroj: ČT24)

Na Haiti dorazili tento týden první ze 450 keňských policistů, kteří povedou mezinárodní sbor a pomohou obnovit pořádek. V karibské zemi otřesené dekádami nestability začalo násilí prudce eskalovat před třemi roky po atentátu na prezidenta Jovenela Moïseho. Pro Keňu operace začíná v nevhodný okamžik, sama se totiž potýká s protesty veřejnosti.

Po měsících průtahů dorazilo první letadlo s keňskými policisty na Haiti. V zemi je uvedla keňská poradkyně pro otázky bezpečnosti a přivítal haitský premiér Garry Conille. „Věřím tomu, že stojíme před novým začátkem. Spolupracujeme s partnery na obnově kontroly nad naší zemí,“ řekl nový haitský premiér, který je ve funkci teprve od 3. června.

Situaci na Haiti označují mezinárodní organizace za nejzoufalejší od zemětřesení v roce 2010. Skoro pět milionů, takřka polovina obyvatel, má nouzi o potraviny. Sužuje je ekonomická krize, narušené dodavatelské řetězce i nepřízeň počasí, která ohrožuje novou úrodu. A ačkoli bylo hlavní město rozděleno do sfér gangů už dřív, v únoru začalo násilí ve velkém.

„Přístupové silnice do Port-au-Prince ovládají ozbrojené gangy. Přístav je dlouhodobě zavřený, byl vydrancovaný a zavřené je i letiště,“ popsal alarmující situaci v haitském hlavním městě ředitel haitské pobočky Světového potravinového programu Jean-Martin Bauer s tím, že Port-au-Prince se de facto stalo v posledních měsících ostrovem.

Násilí je všudypřítomné a vyhnalo z domovů přes 360 tisíc lidí. Ti přežívají v devíti stovkách zavřených škol, v divadle a dalších veřejných budovách. „Domovy nám vypálili a vyrabovali, proto jsme tady,“ říká jeden z nouzově ubytovaných, zedník Roman Ferre.

Předchozí mírové mise se potýkaly s kontroverzemi

Nový mírový sbor má tvořit dva a půl tisíce policistů z patnácti zemí – z Afriky, Karibiku, ale také Francie, Británie, Německa nebo Španělska. Předchozí mezinárodní mise na Haiti provázely kontroverze. Nepálští příslušníci zanesli na ostrov choleru a vyšetřování také prokázalo sexuální zneužívání stovek haitských dětí členy srílanského kontingentu. Haiti je ale v tak zlé situaci, že do nové mise vkládá skutečné naděje.

Kvůli odkladům vyprší roční mandát mise již v říjnu. A z 360 milionů dolarů na provoz velkou část blokuje americký Kongres. „Jestli jsou tu jen na dva tři měsíce nebo i na rok, tak to nestačí, protože pak spadneme zas do úplně stejných problémů,“ myslí si jeden z obyvatel Port-au-Prince Jean Louis Pierre. A dodává, že velkým problémem je identifikace příslušníků gangů.

Působení policistů z Keni navíc málem ani nezačalo, protože v době jejich odletu v Nairobi a dalších městech umírali lidé při masových protestech proti daňové reformě. Prezident ji nakonec nepodepsal, ale velká nespokojenost s chudobou a korupcí v africké zemi trvá nadále.