Přestřelky u prezidentského paláce, rabování národní knihovny. Nepokoje na Haiti neberou konce

Horizont ČT24: Nepokoje na Haiti (zdroj: ČT24)

Nejméně 53 tisíc lidí uteklo z haitské metropole za poslední tři týdny. Obyvatelé Port-au-Prince prchají před neutichajícími násilnostmi, které tam rozpoutaly zločinecké gangy. Politická a bezpečnostní krize v jedné z nejchudších zemí světa nemá konce. Naposledy ozbrojenci vyrabovali národní knihovnu.

Náměstí v centru haitského hlavního města, kde se lidé obvykle zdrželi na rušném tržišti, teď co nejrychleji přebíhají. U nedalekého prezidentského paláce se totiž od pondělí střílí. „Potřebujeme pracovat v bezpečí. Nikdo sem už nechodí. Dřív jsme přitom prodávali až do půlnoci,“ popsal pouliční prodejce.

Několik ozbrojených skupin se ve vlnách snaží dostat dovnitř paláce. Policie jim v tom zatím brání. Gangy, které ovládají 80 procent Port-au-Prince, se nezastaví téměř před ničím. Po útoku na centrální banku se teď vrhly na národní knihovnu. Jejich členové si odnesli počítače, kancelářský nábytek nebo generátory. Ředitel instituce se obává, že mohli zničit i řadu vzácných knih a dokumentů. 

Lidé, kteří před násilnostmi utekli z nebezpečných čtvrtí do blízkého parku, ale mají úplně jiné starosti. „Jen samé kulky a slzný plyn. Tady se nedá žít. Nemám co dát dětem k jídlu. Jen utíkáme,“ řekla obyvatelka Port-au-Prince Evelyn Cadetová.

Ozbrojený gang vyloupil haitskou národní knihovnu a ohrozil tak historické dědictví země (zdroj: EBU)

Letiště kontrolují státní složky, přístavy gangy

Možností kam utéct ale není mnoho. Mezinárodní letiště sice v rámci výjimečné spolupráce stále ovládá armáda s policií, ale žádné spoje nevybavuje ani nepřijímá. Přístav kontrolují gangy. Stejně jako většinu cest, které vedou do klidnějších částí země. Všude se chovají zcela bez zábran.

„Ohromně narostl počet zabití, únosů a znásilnění. Poškozování lidských práv v takovém rozsahu Haiti v moderních dějinách nezažilo. Působí humanitární katastrofu už tak vyčerpanému lidu,“ upozornil vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk.

Sousední Dominikánská republika zvýšila ostrahu na hranicích. Zřídit uprchlické tábory odmítá a uprchlíky vrací zpět do Haiti. Navzdory všem úskalím přesto podle OSN opustilo metropoli od půlky března přes padesát tisíc lidí. 

Boj o moc v zemi, která už nemá z voleb vzešlého prezidenta, premiéra ani poslance, zuří dál. Pomoci vyváznout z bludného kruhu násilností má přechodná prezidentská rada. Její složení měla veřejnost znát v pondělí. Zatím ale neoblíbeného premiéra v exilu nenahradila.