Na místa pro mrtvé nesmějí vstupovat živí. Některé ukrajinské hřbitovy jsou zaminované

Zaminované hřbitovy na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Pro mnoho Ukrajinců nebudou oslavy pravoslavných Velikonoc o nadcházejícím víkendu stejné jako před válkou. Vojenská správa Charkovské oblasti zakázala lidem vstup na některé hřbitovy. Omezení se týká území, která měli pod kontrolou ruští okupanti. Místa posledního odpočinku mohou být stále zaminována. Na seznamu úřadů je 750 hřbitovů.

Pravoslavní věřící mají v období Velikonoc ve zvyku chodit ke hrobům svých blízkých. Obyvatelé ukrajinské vesnice Cyrkuny u Charkova nemohou letos tuto tradici naplnit. Na nejstarším hřbitově jsou tu téměř rok od osvobození vidět následky bojů, navíc stále hrozí nebezpečí min.

„Skřeti (tak Ukrajinci říkají okupantům) byli nahoře na kopci. Myslím si, že sem blokovali vjezd minami,“ uvedl starosta obce Cyrkuny Mykola Sikalenko. 

Pod okupací se Cyrkuny ocitly hned v prvních hodinách invaze, když ruské jednotky překonaly cestu od hranic dlouhou 25 kilometrů. Frontová linie se v těchto místech zastavila na šest měsíců.

Co se skrývá v houští?

K hřbitovu vede jediná bezpečná cesta. Co se skrývá v houští, kterým hroby za rok prorostly, nikdo netuší. Přes platný zákaz se v obci stále najdou lidé, kteří hřbitov navštěvují. „Podívejte se na upravené hroby. Někdo tu už byl,“ uvádí starosta. 

Na hlavní silnici postává Bronislava Lytovčenková, která společně se synem upravila už desítky hrobů. Po hřbitově se zpravidla pohybuje s klackem, kterým kontroluje, kam může šlápnout. „My tomu rozumíme, ale všichni tam máme příbuzné – matky, otce, bratry, dcery, manžely. Jak můžu nechodit (na hrob)?,“ říká Lytovčenková. 

Zákaz vstupu platí pro dalších deset hřbitovů v okolí. Jeden z nich se nachází v blízkosti domů, ve kterých ruští vojáci žili během okupace. Po osvobození se několik místních stalo obětmi výbušnin nastražených v opuštěném domě nebo přímo na silnici.

„Setkáváme se s výzvami a dostáváme dopisy s žádostí odminovat hřbitovy. Jenže bohužel jsme se k tomu ještě nedostali. Pracujeme teď na kritické infrastruktuře. Zajistit dodávky energie je důležitější,“ vysvětluje velitel jednotky Mezinárodního centra pro humanitární odminování Ihor Ovčaruk.

Neriskujte životy kvůli tradici

Obec se proto uchýlila k dočasným opatřením. Na vstupech budou viset cedule se zákazem, úředníci kolem hřbitovů natáhnou výstražnou pásku a okolí budou o pravoslavných Velikonocích kontrolovat policisté.

„Možná bychom měli kolem hřbitova postavit plot, aby tam lidé nechodili. Jinak je musíte stále přesvědčovat,“ domnívá se dobrovolník v centru pomoci Ruslan Laptij. Přidává se k němu starosta, který všem příbuzným řekl, aby zůstali doma. „Měli bychom dodržovat tradice, ale nemůžeme kvůli tomu riskovat vlastní životy,“ dodává.