Policisté vyklidili propalestinský tábor na univerzitě v Los Angeles. Zatkli přes 130 lidí

Stovky policistů zasahovaly na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA). Vyklidili kampus, kde se v posledních dnech střetli podporovatelé Izraele a Palestiny. Podle serveru The New York Times policie zatkla nejméně 132 protestujících. Podobné demonstrace se konají napříč Spojenými státy, policie podobně vyklidila budovu Kolumbijské univerzity, kde se zabarikádovaly desítky propalestinských demonstrantů. Americký prezident Joe Biden uvedl, že na amerických univerzitách není místo pro nenávistné projevy a antisemitismus.

Policie zatkla nejméně 132 protestujících, napsal server The New York Times s odvoláním na oficiální zdroje. Televize NBC News informovala o 200 až 300 zatčených. Podrobnosti o tom, v kolika případech šlo o studenty a lidi s vazbami na univerzitu, přitom podle ní mohou být zřejmé až za několik dní.

Podle studentského listu Daily Bruin bezpečnostní složky zadržely také nejméně jednoho vyučujícího. Žádná zranění ani větší násilnosti média v noci nehlásila. Po14. hodině středoevropského času zůstávalo „tvrdé jádro“, policie demonstranty po jednom odváděla, přiblížil zpravodaj ČT v USA Bohumil Vostal.

„Za poslední týden se kampus Kalifornské univerzity v Los Angeles stal místem vandalismu. Noční záběry ukazují vstupní halu, ta je celá pokrytá graffiti, posprejovaná, stala se místem vandalství,“ popsal Vostal.

Zpravodaj ČT Vostal o zásahu policistů na UCLA (zdroj: ČT24)

Ve čtvrtek po poledni středoevropského času policisté se štíty a obušky postoupili na centrální nádvoří univerzity, aby rozpustili stanové městečko. V něm se podle lokální televize nacházelo mezi třemi a pěti sty protestujícími, další dva tisíce lidí byly v okolí. Postupu pořádkových sil se demonstranti bránili podomácku vyrobenými štíty, deštníky nebo baterkami, jimiž se snažili policisty oslnit.

Podle Daily Bruin i dalších zdrojů se kampusem rozléhaly výbuchy omračujících granátů, které se mísily se zvukem pyrotechniky zapalované demonstranty. Někteří z nich médiím říkali, že po nich policie střílela gumovými projektily.

Vedení univerzity ve středu prohlásilo protest za ilegální a vyzvalo k jeho rozpuštění. Někteří protestující si v očekávání zásahu opatřili ochranné masky, mnoho jich mělo tradiční šátek, takzvanou palestinu. Stovky propalestinských demonstrantů vyšly policii vstříc, u jejich stanového městečka zněly výkřiky jako „Hanba vám“ nebo výzvy ke svobodné Palestině, slyšet byly bubny a vlály palestinské vlajky, popisuje agentura Reuters.

Policie vyklidila Kalifornskou univerzitu (zdroj: ČT24)

Tábor propalestinských aktivistů na UCLA vyrostl minulý týden. Vedení školy zprvu proti iniciativě nezasáhlo, problémy však začaly o víkendu, když na místo dorazila skupina proizraelských demonstrantů a setkání dvou stran se neobešlo bez strkanic.

V noci na středu pak další proizraelská skupina na místě spustila násilnosti, které vyústily ve zranění nejméně patnácti lidí, napsala AP. Podle deníku Los Angeles Times nově příchozí napadli také několik reportérů Daily Bruin. Policie tehdy zasáhla až po několika hodinách, což vyvolalo kritiku ze strany některých studentů i kalifornského guvernéra Gavina Newsoma.

„Kde jste byli včera?“ skandovali ve čtvrtek lidé, kteří v táboře zůstávali. Rektor Kalifornské univerzity předtím oznámil, že zahajuje vyšetřování nepokojů včetně policejního zásahu.

Šestnáct set zatčených

Krize kolem univerzit trvá už téměř dva týdny. Původní „tábor solidarity s Gazou“ na Kolumbijské univerzitě 18. dubna vyklidila policie, první vlna zatýkání a přerušování studia ale napětí jen vystupňovaly a v univerzitním areálu na severu Manhattanu brzy vyrostlo nové stanové městečko. Protesty probíhají také na DePaul University v Chicagu.

Protestuje se na sedmdesáti univerzitách, pouze na dvou desítkách došlo na policii, shrnul amerikanista Jan Beneš z Filozofické fakulty Ostravské univerzity. Zbytek škol se se studenty a demonstranty domluvil na ústupcích, například omezení spolupráce s Izraelem. Velké americké univerzity mají obrovské množství peněz, se kterými operují a investují je například i do zbrojařských firem, které jsou napojené na Izrael či mu prodávají zbraně, nastiňuje Beneš.

Amerikanista Beneš o nepokojích na amerických univerzitách (zdroj: ČT24)

Američtí policisté zatkli zhruba tři stovky lidí, kteří protestovali na univerzitách v New Yorku, další devadesátka byla zadržena na prestižní univerzitě Dartmouth v New Hampshiru. Agentura AP spočetla, že napříč třiceti univerzitami skončilo za poslední dva týdny ve vazbě přes šestnáct set lidí.

Studio ČT24: Zpravodaj ČT Vostal k protestům na amerických univerzitách (zdroj: ČT24)

Reakce prezidenta

Americký prezident Joe Biden ve čtvrtek v reakci na propalestinské protesty na univerzitách uvedl, že je třeba zachovat svobodu slova a zároveň dodržovat zákony. Poznamenal, že právo na pokojný protest je chráněné, což ale neznamená, že protest může být násilný.

Šéf Bílého domu zdůraznil, že v univerzitních kampusech a v celých Spojených státech není místo pro nenávistné projevy, včetně antisemitismu, islamofobie a rasismu. Rovněž uvedl, že propalestinské protesty na univerzitách ho nepřiměly změnit politiku vůči Blízkému východu a že nechce protesty potlačit pomocí národní gardy.

Biden je ve složité situaci, podle předvolebních průzkumů ztrácí podporu voličů, zejména mladých lidí. Čelí také kritice republikánů, podle nichž šéf Bílého domu nedokáže na univerzitách zamezit chaosu.