Na Haiti pokračují nepokoje. K politickým změnám už vyzvaly i Spojené státy

Události: Na Haiti pokračují nepokoje (zdroj: ČT24)

Silná střelba a nepokoje se přiblížily k sídlu haitského prezidenta v samém srdci Port-au-Prince. Násilí rozpoutaly gangy usilující o svržení vlády. Jejich členové také brání premiérovi v návratu do vlasti. I proto, že nesplnil slib o uspořádání voleb a rozdělení moci. K zásadním politickým změnám ho vyzvaly i Spojené státy americké.

Armáda a policie se už v hlavním městě ostrovního státu soustřeďují jen na obranu nejdůležitějších vládních budov a infrastruktury. Ozbrojené skupiny ale již pronikly i tam, kam řada lidí uprchla s vidinou opuštění země.

Nová vlna násilí se na Haiti zvedla minulý víkend – poté, co premiér Ariel Henry vycestoval ze země. Kritizují ho obyvatelé i stále mocnější zločinecké gangy, které mu zabránily v návratu. Teď se přidal vůdce rebelů z převratu v roce 2004 Guy Philippe.

„Měli jsme dohodu, že letos 7. února odstoupí. Ale on to neudělal. Pro zemi bude dobré, když zůstane tam, kde je,“ řekl bývalý náčelník haitské policie a senátor Philippe.

Destabilizovaná vláda prodloužila o měsíc výjimečný stav. Z domovů uprchly tisíce lidí, až stovky byly v posledních týdnech postřeleny nebo zabity v ulicích.

Vůdce hlavního gangu Jimmi „Barbecue“ Chérizier mluví o hrozbě občanské války a genocidy, pokud premiér Henry zůstane v úřadu. Haiti už nemá řádně zvoleného prezidenta, vládu ani sněmovnu.

Henryho, který je nyní v Portoriku, USA vyzývají k urychlení volebního procesu, odmítají ale zaštítit jeho návrat do země nebo nasadit armádu. „Nevyzýváme ho ani netlačíme, aby rezignoval, ale naléháme na něj, aby urychlil tento přechod k inkluzivní struktuře státní správy, která by rychle pomohla připravit zemi na mnohonárodní bezpečnostní misi,“ řekl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Matthew Miller.

Humanitární krize na Haiti vrcholí, hladoví lidé vzali útokem jeden z nejdůležitějších přístavů, kudy do země proudí zásoby. I obyvatelé v hlavním městě jsou závislí na pomoci mezinárodních organizací.