Na Haiti opět sílí násilí. Gangy zaútočily i v bohaté čtvrti, zemřelo dvanáct lidí

Zprávy ve 12: Eskalace násilí na Haiti (zdroj: ČT24)

Haiti dál zmítá násilí navzdory ohlášené rezignaci premiéra a prezidenta země Ariela Henryho. Dvanáct lidí zemřelo při pondělním útoku gangů v Pétionville, relativně bohaté čtvrti metropole Port-au-Prince. Gangy vyrabovaly domy a zaútočily i na sídlo soudce, což je podle BBC jasný vzkaz elitám bojujícím o moc. Výkonná ředitelka UNICEF Catherine Russellová označila situaci na Haiti za „děsivou“ a přirovnala anarchii k postapokalyptickému filmu Šílený Max.

V haitské metropoli a okolí opět platí výjimečný stav. Nejnovější incident vyvolává v karibské zemi zápolící s politickou krizí a rozsáhlým násilím obavy, že útoky gangů i přes rezignaci Henryho neustanou. Zločinecké organizace totiž nesouhlasí s plánem karibského společenství vytvořit přechodnou vládu. Ta bude podle nich opět dosazená zvenčí, což gangy odmítají s tím, že o osudu země mají po mnoha intervencích rozhodovat už jen samotní Haiťané.

Ozbrojenci v pondělí vyrabovali několik domů ve čtvrtích Laboule a Thomassin, které dosud i přes vlnu násilných útoků v celé metropoli zůstávaly relativně bezpečné. Fotograf AP v ulicích předměstí Pétionville, které leží v kopcích pod oběma zmíněnými čtvrtěmi, viděl pohozená těla nejméně dvanácti mužů.

Kolem obětí se shromáždily davy lidí, z nichž někteří plakali či volali po konci násilí. Těla poté odvezla sanitka. Podle agentury Reuters byli muži zastřeleni. „Dnes ráno jsme se probudili, abychom v našich ulicích našli těla. Takhle to u nás nechodí. Ta těla odstraníme dřív, než se děti vydají do škol a než se začnou sjíždět prodejci,“ uvedl Douce Titi z kanceláře starosty Pétionville.

Na Haiti na přelomu února a března vypukla vzpoura několika zločineckých gangů, které se spojily ve snaze svrhnout Henryho. Vláda kvůli nepokojům vyhlásila v metropoli Port-au-Prince a okolí výjimečný stav. Henry minulý týden oznámil, že rezignuje a předá moc přechodné vládě, která zemi dovede k volbám. Ty se v zemi nekonaly od roku 2016.

Nyní čtyřiasedmdesátiletý Henry je od července 2021 premiérem i prezidentem, obě funkce převzal poté, co komando kolumbijských žoldnéřů zavraždilo prezidenta Jovenela Moïseho. Vraždu zosnovala skupina místních politiků a podnikatelů. Henry, který nyní pobývá v Portoriku, nebyl demokraticky zvolen. Za premiéra ho vybral Moïse krátce před atentátem.

„Změnu může přinést jen bůh“

Kvůli gangovému násilí muselo v uplynulých letech opustit domovy na 360 tisíc lidí. Jednou z nich je i Farah Oximaová a jejích devět dětí. „Nevím, co mám dělat, sleduji, jak se země hroutí,“ řekla BBC. Představa, že by přechodná rada mohla v krátkodobém horizontu zavést nějakou formu pořádku nebo zajistit bezpečnost, se jí zdá zcela nemožná. „Jedině bůh může změnit toto místo. Nevidím možnost, odkud by mohla přijít změna,“ dodala Haiťanka.

Po konsolidaci situace volají mezinárodní organizace i Spojené státy. „Lze bez nadsázky říci, že se jedná o jednu z nejhorších humanitárních situací na světě. Bezpečnostní situace na Haiti je kvůli násilí gangů stále neudržitelná. Je to oblast, která si žádá naši pozornost a akci,“ upozornil mluvčí amerického ministerstva zahraničí Vedant Patel.

Pokračující nepokoje a hlad vyhnaly tisíce lidí do sousední Dominikánské republiky. Ta kvůli obavám z eskalace napětí nasadila v pohraničních oblastech armádu. „Velká část Haiťanů nechce žít v Dominikánské republice. Přivádí je sem politická situace – nemají ani prezidenta. Přijeli sem proto, aby si koupili jídlo nebo léky a pak se vrátili domů,“ tvrdí senátor Dominikánské republiky David Sosa.

Organizace OSN schválila mezinárodní policejní misi na Haiti pod keňským vedením už před půl rokem, zatím ji ale nezahájila. Naopak začala stahovat ze země i své stávající zaměstnance.