Moskva oznámila pozastavení dohody o plavbě lodí s obilím v Černém moři

Z ukrajinských přístavů vyplulo v pondělí v rámci dohody o vývozu obilí dvanáct lodí, uvedl podle Reuters ukrajinský ministr pro infrastrukturu Oleksandr Kubrakov. Rusko v sobotu pozastavilo svoji účast na dohodách umožňujících vývoz potravin z ukrajinských přístavů přes Černé moře. Organizace spojených národů, Turecko a Ukrajina se ale v neděli dohodly na plánu přesunu šestnácti plavidel. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondělí řekl, že Turecko je odhodláno dohody o vývozu obilí z Ukrajiny ochránit. Moskva v pondělí večer ale oznámila, že Rusko pozastavuje plavbu v bezpečném koridoru v Černém moři s tím, že je nepřípustná, protože koridor využil Kyjev k bojové akci proti Rusku.

Plavba má být zablokována až do objasnění sobotního útoku dronů proti ruské Černomořské flotile v Sevastopolu na anektovaném Krymu. Ruské ministerstvo akci označilo za „teroristický útok“ a tvrdí, že k němu byly zneužity civilní lodě nacházející se v koridoru.

„Teď všichni mluví o tom, co dělá Rusko, ale nepřipomínají, co to (ruské počínání) vyvolalo. A vyvolalo to vytvoření hrozby pro ten humanitární koridor,“ uvedl podle agentury TASS ruský prezident Vladimir Putin. Právě v koridoru, kterým plují lodě naložené obilím, podle Putina částečně probíhal útok na ruskou flotilu.

„Bezpilotní stroje, podvodní a létající drony, se částečně pohybovaly v koridoru, kterým se vyváží obilí z Ukrajiny. Tímto způsobem ohrozily jak naše lodě, které mají zajišťovat bezpečnost exportu obilí, tak civilní lodě, které to uskutečňují,“ tvrdí šéf Kremlu. Zároveň označil útok na ruské lodě za neúspěšný, ruští námořníci ho podle něj odrazili. „Neříkáme, že přerušujeme naši účast v této operaci (obilné dohodě). Ne, my říkáme, že ji pozastavujeme,“ dodal Putin.

V reakci na ruská obvinění, že Ukrajinci prý k útoku na Sevastopol zneužili civilní lodě v bezpečném plavebním koridoru, zástupce generálního tajemníka OSN Martin Griffiths v pondělí na jednání Rady bezpečnosti OSN prohlásil, že žádná civilní loď neplula tímto koridorem v noci na sobotu, kdy se útok na Černomořskou flotilu odehrál, nikdo neplul v koridoru ani v neděli a žádné plavidlo o víkendu nehlásilo incident.

Ukrajinské přístavy opustilo dvanáct lodí

Mezitím v pondělí opustilo ukrajinské přístavy dvanáct lodí. „OSN a Turecko zajistí deset kontrolních týmů, které provedou inspekci čtyřiceti lodí zapojených do černomořské obilné iniciativy. Tento plán byl přijat ukrajinskou delegací a ruská delegace o něm byla informována,“ oznámil Kubrakov na Twitteru.

Také podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského plavba pokračuje. „Pokračujeme, jak jsme se domluvili,“ řekl Zelenskyj podle agentury Interfax-Ukrajina. Připomněl, že Ukrajina v červenci v Istanbulu uzavřela dohodu o exportu obilí s Tureckem a OSN a že neslyšel, že by ji chtěl někdo vypovědět. „Nemají zájem, aby způsobili hlad v Africe a Asii,“ poznamenal na adresu partnerů. Doufá také, že se jim podaří „uklidnit“ Rusko, které v červenci v Istanbulu uzavřelo paralelní, druhou dohodu s OSN a Tureckem, a tu nyní porušuje a vypovídá.

Mluvčí vojenské správy v Oděse oznámil, že na lodích, které na začátku týdne vypluly z ukrajinských přístavů, bylo 354,5 tisíce tun zemědělských produktů.

Erdogan řekl, že navzdory zdráhání Ruska je Turecko odhodláno „pokračovat v humanitárním úsilí“. Turecko podle něj bude chránit dohody o vývozu ukrajinského obilí, k jejímž garantům Ankara patří.

Kontrola plavidel

Mluvčí OSN sdělil, že v pondělí má být zkontrolováno 40 plavidel a první z nich prověřili inspektoři ve vodách u Istanbulu. Byli mezi nimi ale jenom pracovníci OSN a Turecka, zatímco minulých inspekcí se účastnili také Rusové a Ukrajinci.

Moskva v sobotu oznámila, že odstupuje od své účasti na obilné dohodě, kterou v červenci za účasti Turecka zprostředkovala OSN. Jako důvod Rusko uvedlo, že už není schopno zaručit bezpečnost civilních lodí, které zajišťovaly obilný koridor. Učinilo tak v reakci na útok na svou Černomořskou flotilu v krymském přístavu Sevastopol.