Moldavsko na několik hodin uzavřelo vzdušný prostor. Příčinou byl objekt podobný balonu

Moldavská republika v úterý na několik hodin uzavřela svůj vzdušný prostor. Úřady krok zdůvodnily zajištěním bezpečnosti civilní dopravy, k opětovnému otevření došlo krátce před druhou hodinou středoevropského času. Úřad pro civilní letectví později podle agentury Reuters uvedl, že obdržel zprávu ministerstva obrany o tom, že byl nad severem země spatřen malý objekt připomínající meteorologický balon. Celá událost se odehrála poblíž hranic s Ukrajinou.

Upozornění o uzavření vzdušného prostoru vydaly moldavské úřady v úterý v 11:24 tamního času čili v 10:24 středoevropského. Otevření oznámily ve 14:47 moldavského času. Moldavsko minulý týden uvedlo, že nad jeho vzdušným prostorem přeletěly ruské rakety mířící na sousední Ukrajinu.

Úřad pro civilní letectví později upřesnil, že vzdušný prostor uzavřel „vzhledem k povětrnostním podmínkám a nemožnosti pozorovat a identifikovat objekt a jeho dráhu letu“. K otevření došlo ve chvíli, jakmile úřady usoudily, že objekt neohrožuje bezpečnost lidí. Stalo se tak asi za hodinu a půl.

Kišiněv má s Moskvou napjaté vztahy kvůli situaci v separatistickém regionu Podněstří, kde má ruská armáda své jednotky. Moldavské vedení také v posledních dnech obvinilo Rusko z toho, že se snaží zemi destabilizovat a provést tam násilný převrat.

Sousední Rumunsko pátralo po letícím objektu

Rumunské letectvo v úterý pátralo ve svém vzdušném prostoru po blíže neupřesněném letícím objektu podobném meteorologickému balonu. Do akce se zapojila dvojice stíhaček MiG-21, která však objekt nenalezla. Informoval o tom server Digi24 s odvoláním na rumunské ministerstvo obrany.

„Posádky dvou letounů nepotvrdily přítomnost vzdušného cíle ani vizuálně, ani na palubních radarech,“ uvedlo ministerstvo. Letouny se podle něj zdržely v oblasti asi půl hodiny a následně se vrátily na leteckou základnu.

Na začátku února sestřelila stíhačka americké armády čínský balon, který Spojené státy označily za špionážní a který přelétl nad americkým územím. Peking sestřelení svého balonu odsoudil a dodal, že šlo o civilní objekt, který sloužil k meteorologickému výzkumu. Podle USA byly čínské špionážní balony zpozorovány již dříve na pěti kontinentech a jsou součástí rozsáhlého rozvědného programu, který Čína údajně roky vede.