Madrid chce dotáhnout migrační dohodu. Vzdorující Poláky a Maďary za překážku nepovažuje

Horizont ČT24: Ve Španělsku se zřejmě změní vláda během unijního předsednictví (zdroj: ČT24)

Sedmadvacítka by měla podle španělského premiéra Pedra Sáncheze během předsednictví jeho země dokončit migrační reformu, a to navzdory negativním postojům Polska a Maďarska. Shodl se na tom v Madridu se šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Španělsko převzalo půlroční předsednictví v Evropské radě po Švédsku v sobotu. Mezi další Sánchezovy priority patří jasná podpora Ukrajiny nebo obnova evropského průmyslu.

Španělsko přebralo tento týden vedení evropské sedmadvacítky od Švédska, jemuž se podařilo dovést blok k většinové shodě na několik let vyjednávaných migračních pravidlech.

Dohoda, která má ulevit přetíženým zemím a zároveň urychlit návraty neúspěšných žadatelů o azyl, vyžaduje od všech států, aby těm nejvytíženějším pomáhaly, a to převzetím uprchlíků, finančními příspěvky nebo třeba poskytnutím policistů. Polsko a Maďarsko však tento princip odmítají a jejich premiéři kvůli tomu minulý týden zablokovali závěry unijního summitu.

„Musíme zvládnout tu poslední míli, která někdy bývá úplně nejtěžší,“ připustila možné obtíže von der Leyenová po společném zasedání Komise a španělské vlády a bilaterálním jednání se Sánchezem.

Hledání shody s europoslanci

Podle zpravodaje ČT Petra Obrovského Španělsko chce najít shodu na konečném návrhu členských zemí s europarlamentem do konce letošního roku. Vzhledem ke kritickým ohlasům části poslanců na podobu schválenou státy EU to nicméně může být náročné.

Odpor Polska a Maďarska však podle von der Leyenové ani Sáncheze nebude při dokončování reformy překážkou. EU se drží svých smluv, v nichž je stanoveno, že o migraci se rozhoduje většinově, a nikoli jednomyslně, jak žádají vlády ve Varšavě a Budapešti, shodli se oba politici.

„Bude to pro Španělsko velmi důležité, až symbolické,“ prohlásil v pondělí Sánchez s odkazem na to, že jeho země patří vedle Itálie ke státům, do nichž migranti přicházející z Afriky přes Středozemní moře míří nejvíce.

Zpravodaj ČT: Španělský premiér si přeje, aby jeho předsednictví dotáhlo migrační dohodu (zdroj: ČT24)

Jednota EU ve vztahu k Ukrajině

Španělský premiér také zdůraznil, že jeho země chce v čele EU pokračovat v podpoře ukrajinské cesty ke členství v EU. Nespecifikoval však, zda by již letos chtěl Madrid zprostředkovat oficiální zahájení přístupových rozhovorů, které požaduje Kyjev a některé státy východního křídla Unie.

„Španělsko se bude snažit zejména udržet jednotu sedmadvacítky ve vztahu k Ukrajině a návštěva Sáncheze v Kyjevě první den španělského předsednictví toho měla být jednoznačným výrazem,“ podotkl zpravodaj ČT Obrovský.

Rozhodující bude podle zpravodaje říjen, kdy Unie představí pravidelnou každoroční zprávu, v níž hodnotí uchazeče o členství v EU. Podle předběžného hodnocení Komise plní Ukrajina dvě kritéria ze sedmi. „Splnila reformu mediálního práva a justičního systému, ještě bude ale muset zabrat v oblasti boje proti korupci, boje proti praní špinavých peněz nebo přijímání zákonů, které mají omezit oligarchy,“ sdělil zpravodaj.

V EU také Španělé chtějí posunout agendu v oblasti ekologické transformace, zasadit se o udržení sociální a ekonomické soudržnosti nebo o obnovu evropského průmyslu, informoval dále Obrovský. „Sánchez by chtěl dotáhnout také reformu trhu s elektřinou nebo dosáhnout dohody o volném obchodu mezi Evropskou unií a skupinou zemí, která si říká Mercosur. Tam patří Brazílie, Argentina, Paraguay a Uruguay,“ doplnil zpravodaj.

Von der Leyenová prohlásila, že Španělsko by mělo dovést státy ke shodě na navýšení víceletého rozpočtu Unie o 66 miliard eur (1,6 bilionu korun), které Komise navrhla v červnu. Věří také v dohodu na plánu investic do výroby zbraní a munice v evropských zbrojovkách, reformě fiskálních pravidel či první celosvětové regulaci umělé inteligence.

Španělsko čekají už 23. července předčasné volby. „Ať už budou výsledky voleb jakékoli, věřím tomu, že španělská vláda a instituce budou schopny vést předsednictví efektivně,“ prohlásila šéfka Komise. „Demokracie nikdy nepředstavovala problém, nikdy problémy nepůsobí. Není to v Evropě poprvé, co se volby konají během rotujícího předsednictví EU a co se mění vlády,“ podotkl Sánchez.

V podobné situaci byla v roce 2009 i Česká republika, když během předsednictví padla vláda Mirka Topolánka. Sánchez ujišťuje, že španělské předsednictví pomáhala chystat i opozice a žádné velké rozpory nejsou.

„K zásadnímu posunu priorit by zřejmě dojít nemělo, nicméně socialistický premiér Sánchez podle průzkumů v těch volbách podlehne svému pravicově konzervativnímu vyzyvateli a podle pozorovatelů a komentátorů by změna vlády znamenala komplikaci zejména v případě, že by se vítězi voleb nedařilo delší dobu sestavit vládu nebo kdyby do ní vstoupila pravicově populistická strana Vox, která je silně protiimigrační,“ poznamenal Obrovský.