Maďarsko nakonec odstraní kritizované protiunijní billboardy, nově budou vychvalovat Orbána

Maďarská vláda příští týden vymění billboardy útočící na předsedu Evropské komise (EK) Jeana-Claudea Junckera. Oznámil to šéf Orbánova kabinetu Gergely Gulyás. Protiunijní plakáty budou nahrazeny takovými, které vychvalují Orbánovy plány na zvýšení porodnosti. Kvůli maďarské kampani proti Bruselu bude Evropská lidová strana (ELS) 20. března hlasovat o vyloučení Fideszu ze svých řad.

Orbánova vláda v kampani spojuje amerického miliardáře a filantropa maďarského původu George Sorose a Junckera s podporou migrace a s oslabováním ochrany hranic. Jeden ze sloganů zní: „I vy máte právo vědět, co Brusel chystá.“

Orbán také dříve pohrozil, že v další fázi kampaně Junckera nahradí místopředseda Evropské komise a kandidát socialistů na předsedu EK Frans Timmermans.

Evropská komise mluví o nesmyslech a v reakci vyvěsila na webu dokumenty s podrobnými argumenty pod názvem „I vy máte právo vědět, co jsou fakta a co je fikce“. Orbánovi odpůrci už některé vládní plakáty pomalovali nápisem „Orbán je zloděj“.

Brusel žádá omluvu

Kandidát na příštího předsedu Evropské komise Manfred Weber v úterý zdůraznil, že aby Fidesz v ELS mohl zůstat, musel by splnit několik podmínek, například odstranit billboardy útočící na Junckera nebo se omluvit ostatním členským stranám ELS za svoji kritiku představitelů EU.

„Je to dobrý signál, odstranit plakáty bylo jedním z mých požadavků,“ reagoval na oznámení Budapešti o stažení plakátů Weber.

Hlavní provládní list Magyar Nemzet mezitím vyzval Fidesz, aby z frakce sám odešel. „Nastal čas, aby Fidesz přestal s ponižujícím dohadováním se s Evropskou lidovou stranou,“ napsal list ve svém úvodníku. „Lidová strana už není stranou (bývalého německého kancléře) Helmuta Kohla,“ dodal.

Fidesz by se podle něho měl přidat k evropským protiimigračním stranám, jako je Liga italského vicepremiéra Mattea Salviniho, rakouští Svobodní nebo polská vládnoucí strana Právo a spravedlnost. Orbán v souvislosti s výzvou, aby Fidesz změnil své spojence, vyzval ke „klidu“ místo „netrpělivosti a rozruchu“, uvedla agentura MTI.

ELS už nehájí evropské hodnoty, tvrdí vlivný provládní list

Evropská „lidová strana už nehájí národy nebo křesťanství nebo model tradiční rodiny nebo jakoukoliv jinou evropskou hodnotu“, tvrdí Magyar Nemzet. „Strana se stala sluhou chorého liberalismu,“ dodal list.

Šéf Orbánova kabinetu ale tyto výzvy odmítl. „Fidesz je členem Evropské lidové strany a chce zůstat členem Evropské lidové strany,“ řekl Gulyás. Fidesz „i přes zklamání v určitých věcech nadále považuje ELS za nejlepší platformu pro prosazování křesťansko-demokratické politiky“, dodal.