Macron chystá modernizaci armády. Sází na jaderné odstrašování i zdvojnásobení počtu rezervistů

Události: Macron plánuje modernizaci armády (zdroj: ČT24)

Francouzský prezident Emmanuel Macron oznámil konec vojenských operací v Mali, kde působí i české jednotky. V projevu nastínil i obrannou strategii země do roku 2030, která se podle něj musí v reakci na ruskou agresi proti Ukrajině přizpůsobit současné bezpečnostní situaci v Evropě. Dál počítá i s taktikou jaderného odstrašování.

Francouzská armáda není připravena na konflikty s vysokou intenzitou, soudí odborníci včetně současných velitelů. Podle nich je nutné zejména posílit vojenský rozpočet. „Armáda doplácí na výrazné snižování rozpočtu od pádu berlínské zdi, teprve v poslední době nabývá na síle,“ řekl velitel druhé francouzské pozemní armády generál Vincent Desportes.

V uplynulém desetiletí se francouzští vojáci zaměřovali především na boj proti teroristickým skupinám, zejména v Africe. Na modernizaci armády se podle expertů zapomínalo. Debatu o její nutnosti ale urychlila ruská invaze na Ukrajinu.

„Vývoj směřuje k nutnosti mít kapacitu na blízkou válku s vysokým počtem vojáků a vysokou intenzitou. Podobně jako na Ukrajině,“ uvedl odborník na bezpečnost Léo Péria Peigné. Právě ruské invazi na Ukrajinu chce prezident Emmanuel Macron přizpůsobit obrannou strategii pro příští léta.

Sázet bude i nadále na jaderné odstrašování. „Naše nukleární síla přispívá jen svou samotnou existencí k bezpečnosti Francie a Evropy,“ míní Macron.

Problematické by mohly být zásoby munice i počet vojáků

Nová obranná strategie má deset pilířů. Patří do ní spolupráce s ekonomickým sektorem, zdvojnásobení počtu rezervistů nebo práce na pozitivním obrazu armády. Ambasády mají bojovat proti nepřátelské propagandě, zbrojovky posílit výrobu s ohledem na možný válečný konflikt v budoucnu.

„Problém by mohl být zejména s municí, pokud by konflikt trval delší dobu, a s nedostatečným počtem vojáků, kteří jsou v současnosti k dispozici pro bojové akce,“ popsala specialistka na vojenské otázky Heloise Fayetová z institutu IFRI.

Po představení obranné strategie čeká prezidenta Macrona debata o navýšení vojenského rozpočtu tak, aby bylo splnění plánovaných cílů reálné.