Lotyšsko omezuje ruskojazyčné služby a média. Na menšinu cílí kremelská propaganda

Události: Rusové v Lotyšsku (zdroj: ČT24)

Lotyšsko se obává agrese ze strany Moskvy. Po nepřesvědčivých výsledcích ruské armády panují obavy spíš z hybridních útoků. Kremelská propaganda cílí hlavně na početnou ruskojazyčnou menšinu. Riga proto vytěsňuje ruštinu z veřejného prostoru. Ruší například ruská média.

„Nejsem občanka. Nedostala jsem občanství. Ani jsem se během života nepokoušela ho získat,“ svěřila se Ruska Julia, která žije v lotyšském hlavním městě Rize.

K získání občanství by se musela naučit úřední jazyk a složit zkoušky. Říká, že se cítí být obyvatelkou druhé kategorie a že se její životní úroveň propadá. Věří, že by se jí v Rusku žilo lépe.

Bydlí ve čtvrti Kengarags v jednom z paneláků, které ve čtyřicátých letech vybudovali Sověti. Od čtyřicátých let do nich stěhovali pracovní sílu z východu – hlavně Rusy a Bělorusy. V ulicích tam dosud zní hlavně ruština.

„Zvažuji teď dvě varianty. Buď odjedu do Španělska, nebo do Ruska. Mám tam hodně příbuzných,“ přemýšlí Julia. K zemi, ve které se narodila, necítí loajalitu. Stejně to má řemeslník Jevgenij, který nevylučuje, že Vladimir Putin zaútočí i na Pobaltí. „Za kterou zemi bych bojoval, to nevím. Mám bratra Lotyše, já jsem Rus,“ přemítá Jevgenij.

Lotyšská změna politiky a ruská propaganda

Lotyšsko nutí nerozhodné, aby si vybrali. Buď se začlení, naučí jazyk, získají občanství a budou například moct i volit, nebo jim ztíží život. Třeba zákazem ruskojazyčných médií, vytěsněním ruštiny z veřejného prostoru, úřadů, škol a školek.

„Tohle je Lotyšsko. Nemohou přece očekávat, že jim budou veškeré služby dostupné v ruštině,“ myslí si ředitel Centra NATO pro strategickou komunikaci v Rize Janis Sarts.

„Do začátku války na Ukrajině nadpoloviční většina rusky mluvící části země pěstovala proruský sentiment. To se ale dramaticky změnilo 24. února 2022. Podle průzkumů Moskvu v konfliktu podporuje asi deset procent rusky hovořících obyvatel,“ uvádí zahraniční zpravodaj ČT Andreas Papadopulos.

Dalších asi sedmdesát procent se pak k ruské agresi staví neutrálně. Právě na tyto dvě skupiny se zaměřuje ruská propaganda.

„Tvrdí, že Lotyšsko je padlý stát, který se o ně nepostará. Tvrdí, že Lotyši jsou fašisté, kteří se snaží poškodit ruskojazyčné obyvatele,“ přibližuje Sarts. Experti varují, že Kreml teď vypouští směrem k ruské menšině rekordní množství dezinformací. Vládu kritizují, že jim nedokáže čelit. Napětí podle nich zatím doutná pod povrchem.