Litevská základna NATO funguje pět let. Z Česka tam působí pluk pozemní protiletadlové obrany

Události: Bojová skupina NATO v Litvě slaví pět let (zdroj: ČT24)

Ministři obrany členských států NATO mají příští týden jednat o dalším posilování východního křídla Aliance. Následně se podle náčelníka generálního štábu Aleše Opaty rozhodne i o postupu Česka. Armáda už teď působí v Litvě v bojové skupině, která ve středu shodou okolností slaví pět let své existence. Celkem tam členské země nasadily víc než dvanáct set mužů a žen.

Předsunutá vojenská přítomnost NATO v Litvě, to jsou pravidelná cvičení, obrana země a síla, která má odradit Rusko od agresivních kroků. Vývoj posledních týdnů podle spojenců ukázal, jak moc je třeba.

„Bezpečnostní prostředí kolem Ukrajiny je velmi znepokojující, stejně jako v Pobaltí. Jednota a solidarita spojenců je důležitější než kdy dřív,“ prohlásil litevský prezident Gitanas Nauseda.

Tamní bojová skupina právě oslavila své páté výročí. Vznikla po varšavském summitu NATO v roce 2016 jako reakce na ruskou anexi Krymu a boje v Donbasu. Na základně v Rukle velí Německo. Berlín kvůli postupu Kremlu u ukrajinských hranic posílá další vojáky, mělo by jít o 350 mužů a žen.

„Bojové skupiny jsou nadále jasnou a naléhavou ukázkou reakce NATO na zhoršující se bezpečnostní situaci,“ uvedl předseda vojenského výboru NATO Rob Bauer.

Zpravodaj Mathé k pěti letům od vzniku základny NATO u Rukly v Litvě (zdroj: ČT24)

Česko zastupuje pluk ze Strakonic

Misí v Litvě prošli vojáci z desítky aliančních zemí. Česko tu od loňského léta zastupují příslušníci pluku pozemní protiletadlové obrany ze Strakonic. Jestli se řady 130 Čechů také rozšíří, se ukáže v příštích dnech.

„Na posílení přítomnosti na východním křídle se pracuje, příští týden je setkání ministrů obrany členských států NATO, po jejich rozhodnutí budeme vidět, jak budeme pokračovat dál,“ řekl náčelník Generálního štábu Armády ČR Aleš Opata.

Zatím mají Češi v Rukle na starosti protivzdušnou obranu. Kromě spojeneckého závazku mise přináší i zkušenosti s mezinárodní spoluprací. „Úkolové uskupení je složeno z více specialistů, ať jsou to specialisté z kybernetické ochrany nebo logistiky,“ popisuje velitel českého úkolového uskupení Rostislav Růžička.

Podobné bojové skupiny Severoatlantické aliance působí i v dalších pobaltských státech – Lotyšsku a Estonsku. Tam na misi byly opakovaně i české gripeny. I je nejspíš čeká posílení. Stejně jako předsunutou vojenskou přítomnost NATO v Polsku. Tři sta padesát Britů doplní sedmnáct set Američanů, kteří do země začali přijíždět minulý týden.