Labe teče jen půlka a chřest chřadne. Sucho tvrdě dopadá na Německo

Události: Sucho v Německu (zdroj: ČT24)

Německo má za sebou jeden z nejsušších dubnů v historii měření. To ohrožuje živobytí zemědělců a objevily se i první lesní požáry. Příčinou je pravděpodobně změna klimatu způsobená z největší části pálením fosilních zdrojů. Do ulic se proto vrátily protesty hnutí Fridays for Future naléhající na vlády, aby rychle omezily emise z elektráren, továren či dopravy.

Labe přímo v centru Drážďan je napůl vyschlé. Průtok je zhruba o polovinu nižší, než odpovídá dlouhodobému průměru. Podle prognóz má hladina dál klesat. Saská metropole a její okolí patří k nejhůře postiženým oblastem Německa.

Nejvíc trpí regiony při hranicích s Českou republikou. Sucho ale sužuje v podstatě celou zemi. Letošní duben přinesl Německu oproti dlouhodobému standardu jen asi třetinu srážek.

Napůl vyschlé Labe na konci dubna 2020 v Drážďanech
Zdroj: ČTK/DPA/Robert Michael

Vidět je to například na polích. Bez úrody chřestu si Němci téměř nedokážou představit jaro. Jenže křehká plodina ve vyschlé půdě sotva přežívá.

Plameny

Problémy jsou i jinde. Už teď propukají v německých lesích požáry. S nimi se vracejí vzpomínky na loňské léto, kdy shořelo okolo dvou tisíc hektarů lasa. „Samozřejmě máme strach, že se tahle situace potáhne po celý rok,“ říká ministryně životního prostředí Severního Porýní-Vestfálska Ursula Heinen-Esserová.

Úroveň spodní vody v Německu se ještě nevzpamatovala z katastrofálního sucha v roce 2018. To na svých polích pozoruje i zemědělec Achim Siepen. Příroda se podle něj mění tak rychle, že finanční pomoc státu nic nevyřeší. „Naším cílem musí být dál bojovat se změnami klimatu,“ vidí jediné východisko.

A právě o to se snaží demonstrace hnutí Fridays for Future. Přerušila je pandemie koronaviru a s ní spojený zákaz shromažďování. Mladí demonstranti se ale vrátili a nechávají za sebe protestovat alespoň plakáty, připevněné na trávník před Spolkovým sněmem.