Kyjev hledá způsob, jak zničit korupci. Zelenskyj ji chce postavit na roveň vlastizradě

Ukrajina se kromě ruské invaze snaží popasovat také s přetrvávající korupcí. Ukázal na ni i nový případ ministerských úředníků, kteří dle vyšetřovatelů zpronevěřili 62 milionů ukrajinských hřiven (téměř 37 milionů korun). Prezident Volodymyr Zelenskyj chce korupci za války postavit na roveň vlastizradě. Potírání úplatkářství je mimo jiné důležitou podmínkou pro západní pomoc Kyjevu a integraci okupované země do evropských struktur.

Případ prvního náměstka ministra pro agrární politiku a potravinářský průmysl a bývalého náměstka ministra hospodářství, který rozkrývá ukrajinský Národní protikorupční úřad (NABU), je zatím poslední ukázkou korupce ve státním aparátu napadené země.

Prezident Zelenskyj i proto v neděli oznámil, že hodlá předložit parlamentu návrh zákona, jenž by postavil korupci za války na roveň vlastizradě. Návrh na zpřísnění trestů by se měl do parlamentu dostat příští týden, poté o něm budou rozhodovat zákonodárci.

„Chápu, že taková zbraň nemůže ve společnosti fungovat ustavičně, ale doufám, že za války to pomůže,“ řekl Zelenskyj.

Prezidentova strana má sice v parlamentu většinu, nicméně sám Zelenskyj podotkl, že neví, zdali předlohu zákonodárci podpoří. Pokládá sice za důležité „neutahovat šrouby“ při každém křiklavém případu, ale systémová opatření jsou podle něj nezbytná.

Zničit zkorumpované jako sociální skupinu

Ukrajina v nejnovějším žebříčku vnímání korupce, který sestavuje organizace Transparency International, figuruje na 116. místě ze 180 hodnocených zemí. Pro srovnání: Česko je 41., zatímco Rusko, jež proti Ukrajině vede od loňského února agresivní válku, zaujímá v žebříčku 137. pozici.

„Rychle se blížíme k bodu, kdy to budeme my, anebo oni,“ uvedla v neděli na sociální síti místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková. Přežití Ukrajiny podle ní závisí na schopnosti „skutečně zničit zkorumpované jako sociální skupinu“.

Ukrajinská hlava státu doufá, že nové opatření povede k tomu, aby úředníci neměli na úplatky ani pomyšlení. „Ale není to poprava, není to stalinismus. Pokud jsou důkazy, (usvědčený) člověk musí jít za mříže,“ zdůraznil Zelenskyj.

V případě schválení nového protikorupčního zákona se bude Bezpečnostní služba Ukrajiny (SSU) a NABU zabývat „vlastizradou“, pakliže částka přesáhne 24 milionů hřiven (14,6 milionu korun). 

Klíč k porážce Ruska

Dva velké korupční skandály, které se týkaly vládních zakázek na vojenské stravovací služby a elektrické generátory, otřásly okupovanou zemí už v lednu. Zelenskyj od té chvíle zahájil rozsáhlou kampaň ve snaze ukázat západním spojencům, že Ukrajina nebude v žádném případě korupci tolerovat. Konec úplatkářství je podle něj klíčem k porážce Ruska.

Ukrajinský prezident také doufá, že bojem proti korupci usnadní partnerům rozhodování o podpoře poválečné obnovy Ukrajiny v řádu několika miliard dolarů, poznamenala agentura Reuters. V srpnu se Zelenskyj i proto rozhodl propustit všechny náčelníky oblastních odvodových středisek a nahradil je vojáky, kteří bojovali na frontě v první linii.

O dva měsíce dříve hýbala Ukrajinou aféra kolem bývalého šéfa mobilizace pro Oděskou oblast Jevhena Borisova. Ten přišel o funkci poté, co vyšetřovatelé zjistili, že bral úplatky za udělování výjimek mužům, kteří nechtěli bojovat na frontě. Jeho příbuzní si přitom náhle pořídili luxusní auta a nemovitost v jihošpanělském letovisku Marbella.

Nejnovější korupční skandál zahrnuje nákup potravin v rámci humanitární pomoci pro obyvatele Doněcké, Chersonské, Sumské, Záporožské, Kyjevské, Chmelnycké, Dněpropetrovské a Poltavské oblasti.

První náměstek ministra pro agrární politiku a potravinářský průmysl ve spolupráci s bývalým náměstkem ministra hospodářství nakupovali potraviny podle zjištění NABU za dvakrát až třikrát vyšší ceny, než je jejich tržní hodnota. Skrze firmu, která je získávala za tržní hodnotu od polského a tureckého výrobce.

„Byl si vědom skutečné tržní hodnoty produktů, neboť pravidelně dostával relevantní data od státní statistické služby,“ konstatoval NABU v tiskové zprávě. „Věděl také o možnosti nákupu produktů od ukrajinských výrobců, ale záměrně tuto skutečnost ignoroval.“

Bývalý náměstek ministra hospodářství následně tlačil na úředníky, aby nezákonně schvalovali žádosti a faktury od spřízněných výrobců. „Peníze byly poté převedeny na bankovní účty fiktivních zahraničních společností,“ dodal NABU.