Kurz je kromobyčejně inteligentní a politiku umí, soudí Schwarzenberg o vítězi rakouských voleb

Události, komentáře: Vrátí se v Rakousku velká koalice? (zdroj: ČT24)

Třiatřicetiletý Sebastian Kurz bude ještě tento týden pověřen sestavením budoucí rakouské vlády a podruhé v kariéře se stane kancléřem. Jeho lidovci dokázali v nedělních předčasných volbách největším rozdílem v poválečných dějinách země porazit své soupeře a navzdory skandálům, které vedly k rozpadu jeho bývalé koalice se Svobodnými, zůstává Kurz největší hvězdou rakouské politické scény. Podle předsedy sněmovního zahraničního výboru Karla Schwarzenberga (TOP 09) totiž Kurz politiku navzdory svému nízkému věku umí. Uvedl to v pořadu Události, komentáře.

Vedle Kurzova přístupu k politice Schwarzenberg také míní, že bývalý a zároveň budoucí rakouský kancléř je i kromobyčejně inteligentní.

Za pravdu mu v tomhle směru dává i ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolf Jindrák.

„Je velmi zkušeným politikem, je konzervativní a autentický. Poprvé jsem ho začal registrovat v roce 2009, kdy se stal předsedou mladých lidovců. Jeho podporovatelem byl mimochodem Markus Figl, prasynovec prvního poválečného rakouského kancléře Leopolda Figla. Takže Kurz je politickým člověkem od narození,“ řekl Jindrák.

Sebastian Kurz
Zdroj: ČT24

Návrat tradiční velké koalice?

V nejbližších dnech však politický um Sebastiana Kurze důkladně prověří jednání o nové vládní koalici. Nejčastěji se zatím v rakouských médiích objevuje možnost spolupráce se Zelenými, kteří se po dvou letech vracejí do parlamentu a vedle lidovců jsou považováni za největší vítěze voleb.

Schwarzenberg ovšem nevidí možnost vzniku takzvané tyrkysově-zelené koalice (podle barev stran) příliš reálně: „Zelení si stanoví velmi tvrdé podmínky a nevím, jestli Kurz a jeho strana na ně přistoupí. Já bych dokonce nevyloučil, že by se lidovci vrátili ke staré dobré koalici se sociálními demokraty, kteří hodně ztratili a byli by rádi, kdyby se do vlády dostali.“

Mimořádně složité rozhovory lidovců a Zelených očekává také Jindrák. „Nevylučoval bych proto návrat velké koalice, na kterou jsou Rakušané zvyklí. Sociální demokracie by po dvou letech v opozici byla ráda znovu u moci,“ odhaduje.

Předběžné výsledky rakouských voleb
Zdroj: ČT24

Jindrák: Sociální demokracie si za své problémy může i sama

Rakouská sociální demokracie (SPÖ) přitom letos utrpěla hned dvě drtivé porážky. V květnu zaznamenala nejhorší volební výsledek (23,9 procenta) při volbách do Evropského parlamentu a v neděli ziskem 21,7 procenta hlasů propadák ještě prohloubila. 

Podle Jindráka i Schwarzenberga se SPÖ svezla s krizí sociálnědemokratických stran v celé Evropě, kdy jim ubývají jak voliči, tak témata. „Ale je to i určitá personální krize, která je v SPÖ už delší dobu. Za posledních šest let vyměnili už třikrát předsedu. A první, co se stalo po volbách, je, že začali ostřelovat současnou předsedkyni. Takže si za řadu věcí mohou sami,“ upozornil Jindrák.

Své tradiční bašty, Vídeň a Linec, si však zatím sociální demokraté dokázali ubránit. „Otázka dlouhodobějšího vývoje ale zůstává otevřená,“ uzavřel Rudolf Jindrák.