Kurdové na severu Sýrie mobilizují. Turecko oznámilo, že jeho armáda brzy překročí hranice

Bývalý šéf armády Šedivý: Kurdové nemají velkou šanci Turky zastavit (zdroj: ČT24)

Kurdské úřady v severní Sýrii vyhlásily třídenní všeobecnou mobilizaci a požádaly občany, aby vzdorovali hrozícímu tureckému vpádu. Turecká armáda a oddíly, které Ankara podporuje, jsou připraveny překročit hranici. Turecko u ní chce vytvořit takzvanou bezpečnostní zónu, z níž zřejmě vytlačí Kurdy a přesune tam syrské uprchlíky ze svého území. Dosud Kurdy chránila přítomnost amerických spojenců, kteří spolu s nimi pomáhali porazit teroristický Islámský stát (IS). Američtí vojáci se ale z kurdských oblastí přemisťují na jiná místa v Sýrii.

„Vyzýváme náš národ, všechny etnické skupiny, aby se v této historicky citlivé době všichni přesunuli do oblastí blízkých hranici s Tureckem a zapojili se do akcí odporu,“ stojí ve výzvě kurdské administrativy. Kurdové v ní také vyzývají svět k odpovědnosti, protože občany severní Sýrie může „stihnout humanitární katastrofa“.

Turecko se rozhodlo k vojenské operaci po nedělním oznámení Bílého domu, že USA stáhnou své vojáky z míst, kde by se mohli dostat do střetu s Turky. Kurdové to chápou jako zradu spojence a pohrozili, že nebudou mít kapacitu ke střežení tisíců zajatců z IS, protože budou potřebovat své lidi na boj proti Turkům.

Ankara: Hranici brzy překročíme

Ankara, která syrské Kurdy pokládá za spojence v Turecku zakázané a za teroristickou organizaci pokládané Strany kurdských pracujících (PKK), už několik dní hrozí brzkým zahájením operace.

Ředitel tiskového oddělení prezidentského úřadu Fahrettin Altun v příspěvku, který otiskl list The Washington Post, napsal, že armáda a Tureckem podporované oddíly syrských povstalců „zakrátko“ hranici překročí. Vyzval mezinárodní společenství, aby stálo za Ankarou.

Cílem Turecka je podle něj odklidit kurdské bojovníky ze severovýchodní Sýrie a „osvobodit místní obyvatele od jha ozbrojených band“. „Turecká armáda spolu se Syrskou svobodnou armádou brzy překročí turecko-syrskou hranici,“ stojí v Altunově článku.

Hlavním cílem je vytlačit Kurdy z oblasti podél hranic s Tureckem, aby nemohli koordinovat své akce s kurdskými organizacemi na území Turecka. Samozřejmě, že to doprovází ještě to vyjádření na téma, že se vytvoří prostor pro návrat syrských uprchlíků do jejich vlasti. Ale hlavní cíl je zamezit tomu, aby měli Kurdové přístup na turecké území.
Jiří Šedivý
bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR

Trump čelí kritice, Kurdové zvažují jednání s Asadem i Moskvou

Trump čelí kvůli stahování amerických vojáků z kurdských oblastí kritice, a to i od dosud loajálních členů vládních republikánů. Kroky Ankary neschvaluje a nepodporuje ani Pentagon, který podle tureckého tisku vyřadil Turecko z koaličního mechanismu, jenž umožňuje koordinaci letectva ve vzdušném prostoru nad severovýchodní Sýrií. 

Také Rusko jako spojenec Damašku nesouhlasí s postupem USA a vyzývá k zachování územní celistvosti Sýrie. Jeho ministr zahraničí Sergej Lavrov poukázal na pochybné počínání USA v regionu a vyzval Damašek, aby s Kurdy vyjednával. Kurdové už v úterý naznačili, že budou možná jednat s vládou prezidenta Bašára Asada nebo i s Ruskem.

Situaci sleduje i Írán, jehož představitelé se v minulosti vyslovili proti vojenskému řešení situace s Kurdy. Ve středu jeho armáda zahájila manévry u turecké hranice. Podle agentury ISNA se cvičení účastní oddíly rychlé reakce, mobilní a útočené brigády a vrtulníky íránského letectva.