Krvavý čtvrtek v Iráku. Policie zabila desítky lidí, Írán chce trestat agresory, kteří zapálili konzulát

Bezpečnostní složky v Iráku přitvrdily, zemřely desítky lidí (zdroj: ČT24)

Irácké bezpečnostní složky zabily při čtvrtečních protestech přes třicet lidí, další desítky utrpěly zranění. Úřady v reakci na nepokoje vyhlásily zákaz vycházení. Demonstranti viní vládu z korupce a řada z nich odmítá vliv Íránu na politiku v této blízkovýchodní zemi. Od začátku října zemřelo v Iráku při protestech asi tři sta padesát lidí.

Potyčky s policií nepřežilo několik lidí v Bagdádu. V jihoirácké Násiríji bezpečnostní složky zahájily palbu na protestující, kteří se shromáždili ještě před úsvitem na jednom z mostů a snažili se ho zablokovat, popsali agentuře Reuters místní zdravotníci. Zemřely dvě desítky lidí. Místní obyvatelé ignorovali zákaz vycházení a ve velkém počtu se zúčastnili pohřbů obětí.

Nový velitel po masakru rychle skončil

Premiér Ádil Abdal Mahdí odvolal velitele jednotky, která měla za úkol zklidnit provincii Zikár, jejímž střediskem je právě Násiríja. Generálporučík Džamíl Šammarí byl úkolem pověřen teprve ve středu, po čtvrtečních událostech ho ale Mahdí stáhl. Ve městě byl vyhlášen třídenní smutek.

„Co se děje v Násiríji je neuvěřitelné. To násilí proti nám je neomluvitelné. Lidé jsou velmi naštvaní, vaří se nám krev, naši bratři byli zabiti bez důvodu. Ale to, že nasazují (úřady) tuto sílu, nás nezastraší,“ citovala stanice Al-Džazíra jednoho z účastníků protestu.

V Nadžafu, který se rovněž nachází na jihu země, demonstranti ve středu večer zapálili budovu íránského konzulátu. Personálu se podařilo uprchnout zadním východem a nikdo nebyl zraněn. Na Írán se zaměřovali demonstranti už v minulých dnech, protože v Teheránu vidí tvůrce zkorumpovaného politického systému ve své zemi. 

Většinou se při minulých akcích pálily íránské vlajky. „Zapálení konzulátu včera v noci bylo statečným činem a jasným vzkazem iráckého lidu, že tu Íránce nechce,“ uvedl jeden z protestujících.

Teherán žádá „rozhodné kroky“

Teherán v reakci na incident vyzval irácké úřady, aby zasáhly proti útočníkům, kteří budovu zapálili. Mluvčí íránského ministerstva zahraničí Abbás Musáví žádal „rozhodné a efektivní kroky proti agresorům“.

Místní úřady už vyhlásily v Nadžafu zákaz vycházení. Obchody i vládní budovy zůstaly ve čtvrtek uzavřené, informovala státní média. Kvůli bezpečí vyšly irácké ozbrojené složky do ulic i ve městě Basra. „Chtěl bych říct, že všechny ulice už teď jsou průchodné a lidé by měli jít do práce,“ zdůraznil velitel jednotek irácké armády v Basře Alí Mešárí.

Irák nově oznámil, že v reakci na protesty vznikají v jednotlivých provinciích takzvané krizové buňky, tvořené zástupci armády i úřadů, které budou mít za úkol demonstrace potlačit.

Největší protesty od pádu Husajna

Od začátku října bylo při masových protestech, které zasáhly hlavně jih Iráku a Bagdád, zabito více než 330 lidí. Jde o největší demonstrace od pádu režimu diktátora Saddáma Husajna v roce 2003.

Účastníci protestů požadují výměnu vládnoucích politiků, kteří jsou podle nich zkorumpovaní a slouží cizím mocnostem. 

„Všechno je špatně. Lidé se dožadují svých práv, protože jim byla ukradena. Posledních šestnáct let si s námi jedom hráli. Žili jsme ve válce. Mladá generace je zničená,“ prohlásil jeden z demonstrantů. Mnoho Iráčanů stále žije v bídě, nemá práci, přístup ke vzdělání nebo zdravotnickým službám. 

Zpravodaj ČT Borek: V Iráku je to aktuálně spíš občanská válka nízkého stupně (zdroj: ČT24)