Iráčané vzali útokem íránský konzulát v Karbale. Žádají konec sektářského systému

Bezpečnostní složky v irácké metropoli začaly v pondělí střílet do davu demonstrantů a nejméně pět lidí zabily. Dalších 60 lidí bylo zraněno. Desítky demonstrantů v neděli v šíitském městě Karbalá zaútočily na íránský konzulát, kde dav nahradil íránskou vlajku iráckou. Bezpečnostní složky zabily tři protestující, dalších 26 lidí utrpělo zranění. Už páteční demonstrace v Bagdádu cílila na kritiku Íránu, který se podle řady Iráčanů vměšuje do vnitřních záležitostí země.

Agentura Reuters uvádí, že má video, na němž bezpečnostní složky v Bagdádu zastřelily demonstranta. Podle agentury byla použita ostrá munice. Kameraman Reuters mezitím uvedl, že viděl, jak byli zabiti nejméně čtyři další lidé. Podle agentury AP zemřel při střetech v irácké metropoli i jeden příslušník bezpečnostních složek.

Střety vypukly na jednom ze tří hlavních mostů v centru Bagdádu, když se příslušníci bezpečnostních složek snažili zabránit protivládním demonstrantům, aby se dostali přes řeku Tigris směrem k takzvané Zelené zóně. V přísně střežené oblasti sídlí některé vládní úřady a velvyslanectví.

Podle agentury AP se demonstranti dostali až k sídlu státní televize a na vzdálenost 500 metrů od úřadu premiéra. Někteří z nich na vojáky házeli kamení, vojáci proti nim použili slzný plyn, vodní dělo a ostrou munici.

Od října zemřelo na 250 lidí

Komentátoři přirovnávají události v Iráku k protestům, které začaly 17. října v Libanonu. V obou zemích se lidé bouří proti korupci a ekonomickému strádání, v obou zemích má značný vliv Teherán.

Při protivládních protestech v Iráku zemřelo od října na 250 lidí, další devět tisíc utrpělo zranění. Násilnosti vyvolávají obavy z možného zásahu Íránu a milicí v Iráku, jež islámská republika podporuje. Lidové mobilizační síly vydaly už v pátek prohlášení, v němž se staví za demonstranty a nabízejí jim ochranu.

Írán však vyzval demonstranty, aby žádali změny v rámci legálních struktur, které chtějí nepřátelé zničit. „Spojené státy a západní tajné služby s finanční podporou některých států regionu šíří nepokoje,“ prohlásil minulý týden nejvyšší duchovní vůdce Íránu ajatolláh Alí Chameneí.

Násilí se přitom v minulých dnech nevyhnulo ani městu Karbalá, které je pro šíity jedním z nejposvátnějších. Na konci října v tomto městě jižně od Bagdádu zahynuly dvě desítky protestujících.

V neděli demonstranti přelezli betonovou bariéru, která konzulát chrání, a vyměnili íránskou vlajku za iráckou. Snažili se také budovu podpálit a házeli zápalné lahve, píše Reuters. „Karbalá je svobodné (město), Íráne, odejdi!“ křičeli někteří z protestujících. Bezpečnostní jednotky během incidentu střílely do vzduchu ve snaze dav rozehnat.

Páteční demonstrace v Bagdádu byly vůbec největším protivládním protestem od pádu bývalého prezidenta Saddáma Husajna v roce 2003, uvádí Reuters. Téhož dne v městě Basra, které leží zhruba 60 kilometrů severozápadně od přístavu Umm Kasr, protestovalo pět tisíc lidí.

Revoltující mládež

V posledních dnech protesty dramaticky nabraly na síle, v ulicích jsou lidé různých náboženských a etnických pozadí. V denních hodinách jsou shromáždění poměrně pokojná, po setmění ale přechází ve srážky policie se samozvanou „revoluční“ mládeží.

Cíle demonstrantů nově obsahují i požadavek rezignace vlády a změny politického systému ustaveného po roce 2003. „Chceme konec sektářského sdílení moci, pracovní místa by neměla být rozdávána podle toho, jestli jste šíita, nebo sunnita. Chceme, aby všechny tyhle strany zmizely a nahradil je prezidentský systém,“ řekl Reuters dvaadvacetiletý student práv.

Většina nepokojů se odehrává na jihu země, kde se soustředí i produkce takzvaného černého zlata. Irák je sice na ropu velmi bohatou zemí, ale Iráčané se potýkají s vysokou mírou nezaměstnanosti a velmi špatnými veřejnými službami.

I když se po invazi amerických jednotek změnil politický systém a pravidelně se konají volby, občané vnímají politiky jako pevně zakotvenou elitu, připomíná agentura AP.

Irák směřuje k dalším volbám

Irácký premiér před více než týdnem ve svém projevu k národu prohlásil, že provede změny ve vládě a přijme reformy. Uvedl také, že lidé mají právo demonstrovat, ale že násilí nebude tolerováno. Rezignaci kabinetu, kterou demonstranti požadují, odmítl.

Irácký prezident Barham Sálih slíbil, že vyhlásí předčasné volby, až bude schválen nový volební zákon. Minulý týden vyjádřil sympatie s demonstrujícími a řekl, že premiér Ádil Abdal Mahdí je připraven odstoupit, jakmile za něj bude nalezena náhrada.