Korupce přijde „diamantového krále“ Steinmetze na 1,2 miliardy. Pět let stráví ve vězení

Pěti lety vězení a pokutou 50 milionů franků (1,2 miliardy korun) potrestal švýcarský soud izraelského miliardáře Benyho Steinmetze za korupci a falšování dokumentů. Podle ženevského soudu se prokázalo, že podnikatel dal či nechal dát úplatek, aby získal povolení k těžebnímu průzkumu v západoafrické Guineji. Proti rozsudku se Steinmetz může ještě odvolat.

Steinmetz a jeho spolupracovník Frédéric Cilins podle obžaloby dali nebo nechali dát úplatek deset milionů amerických dolarů (214 milionů korun), za který chtěli získat povolení k průzkumu těžby železné rudy v pohoří Simandou na jihu Guineje. Následně zfalšovali dokumenty, aby zahladili stopy. Soud se s názorem obžaloby ztotožnil.

Čtyřiašedesátiletý izraelský miliardář, o kterém švýcarský list Tribune de Genève píše jako o „diamantovém králi“, obvinění z korupce odmítá. Obžalobu vůči němu vznesl ženevský prokurátor v srpnu 2019.

Soud verdikt vynesl po dvou týdnech líčení. Původně Steinmetzovi hrozil až desetiletý trest.

Úplatek pro vdovu po prezidentovi

Podle vyšetřovatelů úplatek dostala Mamadie Touréová, vdova po bývalém guinejském prezidentovi Lansanaovi Contém. Obhájci izraelského miliardáře u soudu tvrdili, že Touréová nebyla manželkou, ale jen milenkou bývalého guinejského prezidenta a neměla na něj žádný vliv. Touréová, která nyní žije na Floridě, byla předvolána jako svědek, líčení se ale nezúčastnila.

Soud shledal vinnými i Steinmetzovy spolupracovníky, Francouze Frédérika Cilinse a Belgičanku Sandru Merloniovou Horemansovou. Muž dostal trest tři a půl roku vězení, žena dvouletý podmínečný trest. Také oni se mohou proti rozsudku odvolat.

Steinmetz má francouzské a izraelské občanství a do roku 2016 měl trvalý pobyt v Ženevě. Už téměř pět let ale podle agentury Reuters žije opět v Izraeli. Miliardář zdědil impérium obchodující s diamanty a je spoluzakladatelem těžební firmy BSGR, která působí po celém světě.