Kim Čong-un přijel do Vladivostoku, ve čtvrtek má jednat s Putinem

Události: Kim dorazil do Vladivostoku na jednání s Putinem (zdroj: ČT24)

Obrněný vlak severokorejského diktátora Kim Čong-una ve středu dorazil do Vladivostoku na východě Ruska, kde se ve čtvrtek Kim setká s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Jednat budou především o jaderném odzbrojení Korejského poloostrova. Předtím se souprava krátce zastavila v pohraničním městě Chasan, kde Kima oficiálně přivítala ruská vládní delegace.

Severokorejský vůdce v rozhovoru pro televizní kanál Rossija 24 vyjádřil očekávání, že jeho jednání v Rusku bude „úspěšné a užitečné“. Potvrdil, že s šéfem Kremlu hodlá hovořit zejména o urovnání situace na Korejském poloostrově a o rozvoji dvoustranných vztahů.

Jednání vrcholných představitelů obou zemí se má konat v době zvýšeného napětí vyvolaného nedávným severokorejským testem nové taktické zbraně. Únorová druhá schůzka mezi Kimem a americkým prezidentem Donaldem Trumpem, který se snaží severokorejského diktátora přesvědčit k jadernému odzbrojení Korejského poloostrova výměnou za zrušení sankcí, skončila v Hanoji neúspěchem. Podle agentury Reuters se tak Kim nyní snaží získat mezinárodní podporu pro hospodářský rozvoj své izolované země.

Kima na jednání ve Vladivostoku doprovází řada vysokých úředníků včetně šéfa severokorejské diplomacie Ri Jong-hoa či náměstkyně ministra zahraničí Čche Son-hui. Podle agentury AP zatím není jasné, jakou roli bude mít Moskva ve snahách obnovit „jadernou diplomacii“ s KLDR, summit ale nabízí Putinovi možnost zvýšit vliv Ruska na regionální politiku.

Pchjongjang naproti tomu usiluje o dodávky ruské elektřiny a přilákat chce i ruské investice, zejména na modernizaci chátrajících průmyslových závodů postavených v dobách Sovětského svazu, železnice a další infrastruktury.

Vlak  s Kimem přejel rudý koberec, musel couvat

Okázalé zahájení návštěvy severokorejského vůdce Kim Čong-una na vladivostockém nádraží poznamenal drobný problém, když strojvůdce Kimova vlaku minul připravený červený koberec a musel se soupravou kousek couvat. Vítací sbor tak musel několik minut trpělivě čekat, než se obrněnému kolosu podařilo zařadit zpátečku. Kim ale protokolární zádrhel podle očitých svědků zvládl s úsměvem. Příjezd severokorejského vůdce vysílala přímým přenosem zpravodajská ruská televize.

Vůdce KLDR dorazil do Vladivostoku. Strojvůdce ovšem minul červený koberec (zdroj: ČT24)

Ve Vladivostoku podle místních médií panují před čtvrtečním summitem přísná bezpečnostní opatření. Pro veškerou námořní dopravu je dočasně uzavřen přístup do vod u ostrova Russkij, několik kilometrů jižně od Vladivostoku. Uzavřena má být po několik dní také část hlavního železničního nádraží a odkloněna bude i autobusová doprava z jeho okolí.

Ruští úředníci agentuře Interfax potvrdili, že summit se ve čtvrtek uskuteční v areálu  Dálněvýchodní federální univerzity na ostrově Russkij. Severokorejská strana prý žádné speciální požadavky neměla, Kim má kromě jednání s prezidentem Vladimirem Putinem na programu i „návštěvu pracovních kolektivů a kulturních domů a setkání s prostými lidmi,“ řekl novinářům guvernér Přímořského kraje Oleg Kožemjako.