Kapitán lodě na Dunaji dostal 5,5 roku vězení. Nehoda s desítkami obětí otřásla Maďarskem

Maďarský soud poslal na 5,5 roku za mříže ukrajinského kapitána Jurije Čaplinského, který je zodpovědný za potopení výletní lodi na Dunaji v Budapešti v roce 2019. Neštěstí se stalo, když jeho loď narazila do menšího plavidla. Na palubě tehdy zemřelo 26 jihokorejských turistů a dva členové posádky z Maďarska. Jednalo se o nejhorší říční neštěstí na Dunaji za více než půlstoletí.

Loď s názvem Mořská panna (Hableány) se potopila nedaleko budovy maďarského parlamentu po srážce s mohutnou hotelovou lodí Viking Sigyn. Ze 35 osob, které byly v tom okamžiku na menší lodi, přežilo jen sedm lidí. Tělo jedné turistky se nikdy nenašlo.

Jihokorejské ministerstvo zahraničí tehdy uvedlo, že turisté na palubě Mořské panny neměli oblečené záchranné vesty a že taková praxe je během vyhlídkových plaveb v Budapešti obvyklá. Na lodi Viking Sigyn se nikomu nic nestalo.

Maďarská média dříve uvedla, že kapitán Čaplinskyj ignoroval pravidla pro provoz na řece tím, že nenavázal kontakt s kapitánem druhého plavidla, když se jej snažil předjet, a nespustil sirénu, která by na neštěstí upozornila. Podle serveru index.hu policisty zavolal až deset minut po potopení Mořské panny pasažér jiné z výletních lodí.

Zničená výletní loď Mořská panna
Zdroj: Reuters/Tamas Kaszas

Lítost, ale bez přiznání viny

Čaplinskyj byl odsouzen za to, že z nedbalosti ohrozil říční dopravu a způsobil smrtelnou nehodu. Kapitán před vynesením rozsudku uvedl, že je mu to „velice líto“. „Vzpomínky na tu hroznou tragédii mě nikdy neopustí ani na minutu, nemůžu spát a myslím si, že s tím budu muset žít po zbytek života,“ řekl podle agentury Reuters viditelně rozrušený Čaplinskyj soudu.

Kromě zavinění nehody z nedbalosti byl obviněn z neposkytnutí pomoci obětem, v tomto ohledu ho však soud zprostil viny, píše agentura MTI.

Soudní proces v Maďarsku začal v březnu 2020, kdy prokurátoři požadovali pro tehdy 64letého kapitána devítiletý trest výměnou a devítiletý zákaz řízení plavidel výměnou za přiznání viny. To ale souzený odmítl.

Čaplinskému soud v úterý také zakázal řízení plavidel po dobu šesti let, přičemž do této lhůty se podle maďarských médií započítává i doba, kterou strávil ve vazbě. Kapitán na rozsudek čekal od roku 2019 ve vazbě, později byl v domácím vězení. Do trestu odnětí svobody se mu započítává každý čtvrtý den domácího vězení a celá doba strávená ve vazbě.

Jedna z největších tragédií

Nehoda na Dunaji se zapsala mezi nejhorší lodní neštěstí za poslední roky. V září 2009 se na Ochridském jezeře v dnešní Severní Makedonii při nehodě výletní lodi utopilo 15 Bulharů, zachránit se podařilo 42 pasažérů.

Dvě vážné nehody se staly v létě 2011 v Rusku. Při potopení výletní lodi Bulgarija na řece Volze nedaleko Kazaně zemřelo 122 lidí. O tři týdny později zemřelo devět lidí při noční srážce výletního člunu s nákladní lodí na řece Moskvě v centru ruského hlavního města.

Loď Mořská panna (Hableány)
Zdroj: pandeck.hu