K osvobození Krymu bude třeba vojenská síla i diplomatická jednání, míní zástupkyně ukrajinského prezidenta

Události, komentáře: Zástupkyně prezidenta Ukrajiny Tamila Taševová k aktuální situaci na Krymu (zdroj: ČT24)

I když obyvatelé poloostrova nečelí každodenním útokům jako lidé na pevninské Ukrajině, život je tam těžký, popsala stálá zástupkyně prezidenta Ukrajiny na Krymu Tamila Taševová. „Je to území, které je svíráno neustálým strachem. Je to taková šedá zóna bezpráví, jsou tam desítky tisíc agentů ruské FSB,“ řekla v Událostech, komentářích.

„Máme tam 189 politických vězňů, z toho 123 jsou krymští Tataři,“ upozornila Taševová. Místním nahánějí strach i útoky ukrajinské armády na vojenské objekty na poloostrově a v jeho okolí. Díky nim lidé vědí, že země je ve válce.

Krymská platforma, která od pondělka jedná v Praze, vznikla proto, aby diplomaticky usilovala o navrácení Krymu Ukrajině. „Teď ale chápeme, že Krym zřejmě bude osvobozen hybridně – tedy bude tam diplomatická cesta, ale i ta válečná.“

Pro Ukrajince je důležité o Krymu mluvit, nejen kvůli územní celistvosti, ale o jeho budoucnosti. Prvním krokem má být deokupace území, říká Taševová. Od Česka se podle ní můžou poučit, protože i naše území fakticky okupoval Sovětský svaz.

„Máme už plány do budoucna. Máme reintegrační plány, co bude s lidmi, kteří žijí na okupovaném území. Co budeme dělat z ekonomického hlediska, nebo co budeme dělat s Rusy, kteří nyní na poloostrově žijí,“ popsala Taševová.

Rusové by podle ní měli opustit Krym dříve, než bude oficiálně osvobozen – Ukrajina ale bude dodržovat mezinárodní právo a neplánuje je deportovat. Viní je ale z kolonizace a doporučuje jim proto odjet.