K italským břehům dorazila první loď s migranty po zpřísnění podmínek

Události: Nová italská migrační pravidla se nelíbí Bruselu (zdroj: ČT24)

Itálie se snaží omezit počet přijímaných běženců – koncem roku proto zavedla přísnější opatření pro záchranné lodě neziskových organizací. Její snaha o urychlenou změnu evropské migrační politiky však v Bruselu narazila. Předsedající Švédsko oznámilo, že nová pravidla se podaří dohodnout nejdřív za rok. K břehům Apeninského poloostrova nyní připlula první letošní loď se zachráněnými migranty.

Nikdo z jednačtyřiceti z vody vytažených lidí sice nemá vážné zdravotní problémy, loď Lékařů bez hranic přesto ve Středozemním moři nepátrá po dalších člunech s migranty v nesnázích. Přesně podle nového nařízení italské vlády míří hned po prvním nálezu do určeného přístavu. Za porušení totiž hrozí pokuta až 50 tisíc eur, nebo zabavení plavidla.

Mezi nové požadavky Říma rovněž patří, že nikdo z pasažérů nesmí požádat o azyl už na palubě. Italská pravicová vláda si představuje, že místo jejích úřadů teď povedou azylové řízení s běženci státy, pod jejichž vlajkou lodě neziskových organizací plují – v tomto případě Norsko. Podle Lékařů bez hranic i většiny evropských zemí to odporuje mezinárodnímu právu.

Po úpravě zákona vyplula jediná humanitární loď

„Italské koordinační centrum nás současně vyzvalo, ať cestou převezmeme i lidi, které zachránila obchodní loď,“ říká k tomu členka mise Lékařů bez hranic Fulvia Conteová.

„Na lodi žádné žádosti nepodepsali. Všechny informujeme o jejich právech a oni se pak rozhodnou, jestli je podají, nebo ne,“ podotýká vedoucí mise norské lodi Geo Barents Juan Matias Gil. Plavidlo Geo Barents je jedinou z deseti humanitárních lodí, která za zpřísněných pravidel vyplula.  

Itálie pociťuje i příliv běženců přes Balkán

„Itálie – spolu s dalšími zeměmi prvního vstupu – nese největší břemeno ochrany evropských hranic před pašováním lidí ve Středomoří,“ uvedla dříve italská šéfka vlády Giorgia Meloniová.

Itálie volá po změně celoevropských pravidel i proto, že loni jen přes moře dorazilo do země o 37 tisíc migrantů víc než v roce 2021. Země silně pociťuje i zvýšený příliv běženců, kteří do Evropy míří přes Balkán.