Jmenování metropolity vyhrotilo spor o identitu Černohorců

Policie ve městě Cetinje ráno použila slzný plyn proti lidem, kteří v tomto tradičním centru černohorské státnosti přijeli protestovat proti slavnostnímu uvedení do úřadu nového metropolity srbské pravoslavné církve. Informuje o tom agentura AP. Srbský patriarcha Porfirije a nový metropolita Joanikije přiletěli do kláštera v Cetinji z hlavního města Podgorice vrtulníkem, po obřadu odtamtud vrtulníkem zase odletěli.

V Cetinji bylo podle agentury DPA nasazeno osmnáct set policistů. Ti zadrželi šestnáct lidí, podle portálu vijesti.me sedm strážců pořádku utrpělo zranění. Policejní těžkooděnci v neprůstřelných vestách odvedli oba církevní hodnostáře do kláštera. Předchozí metropolita Amfilohije zemřel loni v říjnu na covid-19.

Protestující ráno stříleli do vzduchu a házeli po policistech kamení a lahve. Střety propukly v Cetinji už v sobotu, zapojily se do nich stovky lidí. Demonstranti v okolí kláštera postavili pouliční zátarasy z kontejnerů na odpad, pneumatik a velkých balvanů, aby zástupcům církve i státu znemožnili přístup na obřad. Mnoho z nich strávilo noc na barikádách, protože se objevily zprávy, že se blíží policejní posily, které mají za úkol zátarasy zlikvidovat.

Černohorci jsou hluboce rozděleni ohledně vztahu své země se sousedním Srbskem a srbskou pravoslavnou církví. Asi třicet procent z 620 tisíc obyvatel balkánské země se považuje za Srby. Země nezávislost na Bělehradu získala po referendu v roce 2006.

Spor na všech úrovních

V sobotu srbského patriarchu a nového metropolitu v Podgorici vítaly tisíce lidí. Prosrbský premiér Zdravko Krivokapić označil protesty v Cetinji za „pokus o terorismus“.

Prozápadní prezident Milo Djukanović sice uvedl, že zůstane nestranný, ale demonstranty v Cetinji pochválil za obranu národních zájmů před údajnými snahami Srbska ovlivňovat dění v Černé Hoře prostřednictvím pravoslavné církve. „Je potřeba, abychom chránili svou svobodu a suverenitu,“ řekl prezident ve veřejnoprávní televizi RTCG a zároveň vyzval ke klidu a zdrženlivosti.

Srbský prezident Aleksandar Vučić, kterého zástupci opozice v Černé Hoře obviňují z vměšování se do záležitostí jejich země, Joanikijemu poblahopřál a pochválil vládu za to, že se obřad navzdory protestům konal. Srbským médiím Vučić řekl, že co se týče Černé Hory, nemá Bělehrad žádné ambice až na „co nejbližší a co nejlepší vztahy“.

Od získání černohorské nezávislosti někteří obyvatelé této země chtějí, aby vznikla pravoslavná církev nezávislá na té srbské. Srbská ortodoxní církev hrála důležitou roli při loňských demonstracích, v důsledku nichž padla dlouholetá prozápadní vláda. Tu současnou vytvořily prosrbské a proruské strany, připomíná AP.