Jednat s teroristy lidsky funguje lépe než být tvrdý, říká bývalý agent FBI Navarro

Bývalý agent FBI a expert na vyjednávání Joe Navarro o komunikaci politiků (zdroj: ČT24)

Když jednáte s teroristy tvrdě, často tím jen podpoříte to, v co věří, řekl v rozhovoru pro ČT24 Joe Navarro, který pracoval 25 let pro americkou FBI. Izrael podle něj ví, jak informace získat. Věří také, že na Blízkém východě stále existují komunikační kanály. Navarro vedl přes třináct tisíc rozhovorů s různými svědky i podezřelými. Sehrál klíčovou roli v usvědčení Rodericka Ramseyho, který během studené války pomohl ukrást a prodat obranné plány států NATO pro případ útoku Sovětského svazu.

Při současné situaci v Izraeli a Pásmu Gazy je podle Navarra primárním úkolem vyjednavačů otevřít dveře. „Je to skoro jako situace, se kterou mám zkušenosti při vyšetřování špionů – přinejmenším spolu musí mluvit. A i když se hodně nenávidí, i když jsou hodně rozzlobení, to nejdůležitější je, aby spolu mluvili, protože jinak se nikam nedostaneme,“ vysvětlil.

Podoktl, že Blízký východ je velmi komplexní. „Ale nakonec tam bude muset dojít k nějaké politické dohodě,“ míní. Doufá, že existují komunikační kanály. „A že tato lidská tragédie může být ukončena rychle,“ podotkl. Podle jeho zkušeností ale vždy nějaké komunikační kanály existují. „I když je to třeba jen to, že si mohou poslat textovou zprávu – ať už ji druhá strana třeba ani nechce přijmout. Myslím, že tuto možnost mají. A já jen doufám, že budou komunikovat,“ dodal.

Navarro v minulosti pracoval i s izraelskou tajnou službou Mosad. Podle něj výzvědné služby chápou, že nakonec si z člověka, s nímž jednají, nechtějí udělat většího nepřítele, než už je. „A myslím že se to ukázalo, že pracovat na vztazích, přimět lidi mluvit, přistupovat k nim jako k lidským bytostem, funguje lépe než být tvrdý. Protože když jednáte s teroristy tvrdě, často tím jen podpoříte to, v co věří. A tím je ještě více zatvrdíte,“ zdůvodnil. Řekl také, že Izraelci nejsou hloupí. „Vědí, jak to hrát dlouhodobě tak, aby získali informace,“ poznamenal.

„Intenzivní nenávist, která je viditelná“

Co se týče lidské úrovně, vždy podle něj existuje způsob, jak komunikovat. „Není vždy dokonalý, ale komunikace je pochopitelně klíčová,“ řekl s tím, že to platí i u těch nejhorších teroristů.

V komunikaci teroristů je podle Navarra často znatelná vášeň. „Taková intenzivní nenávist, intenzivní vášeň, která je viditelná,“ popsal. Nashromážděná nenávist je podle něj viditelná i na neverbální komunikaci.

Diplomaté jsou proti tomu podle něj mnohem klidnější. „Pokud jde o světové lídry, člověk musí vždy zvažovat, co přesně říkají,“ uvedl. Podle něj je někdy potřeba odložit stranou neverbální signály a vnímat obsah slov. „Mějme na paměti, že mají připravená vyjádření. A není důležité, jaká je jejich neverbální komunikace, protože není přirozená – je to připravené vyjádření,“ zdůraznil.