Jarní Brazílii zasáhla vlna veder. Oběť si vyžádala i na koncertě Taylor Swift

Brazílie zaznamenala nejteplejší den v historii měření –⁠ 44,8 stupně Celsia (zdroj: ČT24)

Brazílie zaznamenala nejteplejší den v historii měření – 44,8 stupně Celsia. Vlna veder sužuje největší jihoamerickou zemi už druhým týdnem. Úřady připisují nezvykle vysoké teploty meteorologickému jevu El Niňo a globálním klimatickým změnám.

Na sociálních sítích se šíří virální video, které se stalo symbolem extrémní vlny veder v Brazílii. Dva muži si připravili snídaňová vejce na rozpáleném asfaltu v ulicích Ria de Janiero.

V druhém největším městě v zemi více než čtyřicetistupňová vedra už opadla, v sousedním státě Minas Gerais ještě v neděli stačili naměřit rekord – bez dvou desetin 45 stupňů Celsia. Do začátku léta na jižní polokouli přitom zbývá ještě měsíc.

„Všechno bylo předpovězeno, o všem se informovalo. Bohužel jsme nepřijali potřebná opatření. Teď sklízíme, co jsme zaseli během desítek let nedbalosti,“ myslí si expert na životní prostředí Mario Moscatelli.

Fanynka zkolabovala

Rekordní teploty si vyžádaly jednu oběť i mezi fanoušky americké popové hvězdy Taylor Swift. Před začátkem pátečního koncertu v Riu de Janeiro zkolabovala 23letá dívka. V tu chvíli se na otevřeném stadionu pohybovala pocitová teplota kvůli vysoké vlhkosti okolo šedesáti stupňů Celsia.

„Přišli jsme před koncertem o fanynku. Nedokážu popsat, jak jsem zdrcená. Mnoho informací nemám. Jen to, že byla skvělá a příliš mladá,“ napsala zpěvačka na svém Instagramu.

Fanoušci na sociálních sítích si stěžovali, že organizátoři jim zakázali vzít si s sebou vodu na stadion. S dýcháním měla problémy i americká popstar. Když diváci začali skandovat o vodu, vhodila do davu lahev a organizátorům naznačila, aby udělali totéž. Sobotní koncert kvůli extrémnímu vedru odložila jen pár hodin před začátkem.

„Bezpečnost a duševní pohoda mých fanoušků, kolegů účinkujících a štábu musí být a vždy bude na prvním místě,“ vyjádřila se.

Změny klimatu

Jih Brazílie se zase vzpamatovává ze záplav způsobených přívalovými dešti. Vyžádaly si minimálně čtyři mrtvé. Přes 30 tisíc lidí má své domy pod vodou.

Klimatologové varují, že za extrémními výkyvy počasí nestojí jen meteorologický jev El Niňo, ale hlavně klimatické změny. Na konci minulého týdne přitom mohl padnout další rekord. Podle předběžných výsledků průměrná celosvětová teplota přesáhla poprvé v historii o dva stupně průměr z preindustriální éry.

„Pokud se podíváme na statistiky, tak například průtok druhého největšího přítoku Amazonky, Rio Negro, byl nejnižší za 120 let, průměrné srážky za posledních několik měsíců jsou rovněž rekordně nízko, a průměrná teplota byla zase rekordně vysoko,“ upozorňuje odborník na globální změny klimatu Alexander Ač.